Foto: FoNet/ MOD

Koliko prošle nedelje, neposredni svedok nesreće tvrdio je da je ostao bez posla zbog toga što je tužilaštvu rekao da je na njega vršio pritisak direktor fabrike Radoš Milovanović. Pre dva dana, iz sličnih razloga, još jedan svedok se obratio tužilaštvu, ovoga puta tražeći zaštitu.

Boris Kaplarević, jedan je od radnika fabrike „Milan Blagojević – Namenska“ koji je pred tužilaštvom otvoreno govorio o svim bezbednosnim propustima koji su prethodili požaru iz jula 2017. godine u kojem su život izgubila dvojica njegovih kolega. Ukratko, Kaplarević je pričao o tome da je u skladištima bilo znatno više baruta nego što je dozvoljeno, da radnici nisu imali zaštitna odela, da objekat u kojem je izbio požar nije imao potrebne dozvole…Iz tog razloga, tvrdi Kaplarević, našao se na udaru direktora fabrike Radoša Milovanovića. Pritom, on ne strahuje samo od gubitka posla.

– Pre dve nedelje, navodno su pronađene neke kovanice i kamenčići u barutnoj masi. To uopšte nije naivno i može da dovede do ogromne nezgode. Nakon toga, u fabrici je održan zbor sa direktorom. On me nijednog trenutka imenom i prezimenom nije spomenuo, ali niko nije imao dileme da je upravo mene sumnjičio da sam ubacio kovanice u barutnu masu – kazao je Danasu Kaplarević.

On je isto to, pre dva dana, rekao i Osnovnom tužilaštvu u Ivanjici koje istražuje pogibiju dvojice radnika, strahujući da bi Milovanović mogao da podnese krivičnu prijavu protiv njega. On je istakao da je nemoguće da kovanice greškom završe u barutnoj masi, ali i dodao da sumnja u verziju rukovodstva.

– Samo je najuže rukovodstvo tvrdilo da su našli kovanice u barutnoj masi. To niko drugi nije video, čak ni poslovođe – kazao je Kaplarević.

Direktor fabrike Radoš Milovanović je u kratkom razgovoru za Danas rekao da ima sastanak, da ne želi preko telefona da daje izjave i da, ukoliko želimo da čujemo njegovu verziju događaja, dođemo u Lučane.

Podsetimo, Osnovno tužilaštvo u Ivanjici ispituje da li u nesreći u kojoj su život izgubili Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović ima krivične odgovrnosti. Porodica preminulog Milivojevića tvrdi da je do nezgode došlo krivicom rukovodstva, na čelu sa direktorom Milovanovićem, koje nije obezbedilo bezbedne uslove za rad. Advokat porodice Milvojević ranije je već tražio od tužilaštva da odredi pritvor za direktora Milovanovića zbog pritiska koji vrši na svedoke.