Posebnu polemiku izazvala je konstatacija da država oduzima decu samohranom roditelju, zbog teške ekonomske situacije, i dodeljuje ih na staranje hraniteljskim porodicama koje za hraniteljstvo dobijaju značajnu novčanu podršku, umesto da se ta novačana sredstva dodele samohranom roditelju. Dragan Vulević iz Sektora za brigu o porodici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike oštro se suprotstavio ovoj konstataciji, navodeći je zakon u ovoj oblasti jasan i da se deca oduzimaju tek kada se iscrpe sva sredstva.

– Centar za socijalni rad pokreće postupak za oduzimanje deteta tek kada su njegovo zdravlje i život ugroženi. Tokom 2010. oko 600 dece je oduzeto roditeljima, u 2011. taj broj je iznosio 800, dok je u prošloj godini oko 1.000 dece ostalo bez roditeljskog staranja. Međutim, ne zbog ekonomskih razloga – istakao je Vulević. Njegovom izlaganju suprotstavila se Ana Jovanović iz Udruženja Jelek, navodeći da su se ovoj organizaciji obratili mnogi roditelji kojima su deca oduzeta zbog ekonomske situacije.

– Samohranom ocu troje dece hoće da oduzmu decu i smeste ih u hraniteljesku porodicu. On je pitao koliko to košta državu, i dobio odgovor 100.000 dinara. Njegova reakcija je bila – dajte mi 20.000 dinara i ne uzimajte mi decu – navela je Jovanovićeva jedan od primera.

Gordana Čomić, predstavnica Odbora za socijalna pitanja Skupštine Srbije istakla je da institucije zakazuju kada je problematika starateljstva u pitanju, dodajući da zakonodavni okvir postoji, ali da podzakonski akti još nisu doneseni „za šta je kriva i vlast i opozicija“.