Regionalna konferencija o mladima: Veća podrška za glas mladih sa Zapadnog Balkana 1Foto: RYCO Team

Mladi na Zapadnom Balkanu bi trebalo da imaju veću podršku da bi se podstakao međukulturni dijalog i popločao put za bolju budućnost za sve, zaključeno je na dvodnevnoj UN-RYCO konferenciji održanoj u Tirani.

Događaj su zajednički organizovali Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i UNFPA u Albaniji 11. i 12. maja u hibridnom obliku, a isti je uspešno okupio skoro 100 učesnika, predstavnike šest vlada na Zapadnom Balkanu, međunarodnih organizacija, srednjih škola, organizacija civilnog društva i mlade, saopštili si iz RYCO tima.

Kako navoide, cilj događaja bio je promovisanje uticaja zajedničkog UN-RYCO projekta i rezultata postignutih u regionu sa fokusom na predstavljanje sredstava i metodologija koje su osmišljene, kao i podizanje svesti ključnih aktera o značaju zajedničke primene dodatnih mera kroz partnerstva u istoj oblasti.

„Ovakvi projekti podižu našu energiju i donose novi duh u RYCO… Vlade iz regiona su nam dale pravo i obavezu da obezbedimo prilike za saradnju, da pomažemo jedni drugima i stvaramo nove perspektive u regionu“, rekao je generalni sekretar RYCO-a g. Aljbert Hani tokom svog uvodnog obraćanja.

Sa druge strane, rezidentni koordinator UN u Albaniji, Fiona MekKluni rekla je da RYCO i rad koji je obavio u ovom projektu može da reši probleme u vezi sa izgradnjom mira, pomirenjem i govorom mržnje koji postoje na Zapadnom Balkanu.

„Dva glavna problema sa kojima se mladi suočavaju u regionu su zapošljavanje i kvalitet obrazovanja. Pokušavamo da osnažimo mlade da postanu zastupnici i lideri u promenama koje će se desiti u regionu. Veoma smo svesni toga da mladi ne mogu to sami i iz tog razloga promovišemo saradnju svake osnovne omladinske organizacije sa vladama da bi se proizvela politika za više prilika za rad i veći kvalitet obrazovanja“, istakla je predstavnica Predstavništva UNFPA u Albaniji, Manuela Belo.

Događaj je iskorišćen i za pokretanje jednomesečne kampanje „YOUth Inspired by Peace“ (Mladi inspirisani mirom) čiji je cilj da se podigne svest i poveća rad na izgradnji mira i pomirenju među mladima na Zapadnom Balkanu kroz različite događaje u okviru kampanje.

Kampanja će se u svom toku usredsrediti na teme kao što su obrazovanje, prihvaćenost, razumevanje i saradnja da bi se naglasio značaj ulaganja u mlade, značaj njihovih priča i njihova moć za promene.

Sa radom nastavnika i studenata, kampanja će koristiti najbolje prakse rada u oblasti transformacione pedagogije u izgradnji mira na celom Zapadnom Balkanu kroz umrežavanje škola kao mehanizma za promovisanje regionalnog dijaloga.

Kampanja će obezbediti i aktivnosti promocije kroz razgovore sa nastavnicima i studentima uključenim u projektne aktivnosti. Štaviše, biće naglašeno šest škola u etnički mešovitim gradovima širom regiona kao simbol premošćavanja postojećih razlika među mladima.

Konferencija je deo zajedničkog UN-RYCO projekta „Podrška kolektivnom rukovodstvu Zapadnog Balkana za pomirenje“, koji finansira Fond UN za izgradnju mira, a koji realizuju Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i tri agencije UN – UNDP, UNFPA i UNICEF.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.