Saša Mirković: Nije bilo političke volje da se država isključi iz medija 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Državi Srbiji se omogućava da ponovo ulazi u medije, što znači da ne postoji politička volja da se država isključi iz medija, rečeno je danas tokom Okruglog stola „Mediji u privatnom i javnom vlasništvu – prava i odgovornosti“.

Imamo više medija nego ikada, oko 2.500, ali je država i dalje u njima prisutna, rekao je bivši državni sekretar za informisanje Saša Mirković.

Političke volje da se to sprovede nije bilo i zaslugom političkih elita je postojala tiha opstrukcija procesa privatizacije, izjavio je Mirković.

On je ocenio da privatizacija medija nije sprovedena niti bolje, niti lošije od celokupnog sistema privatizacije u Srbiji.

Mirković je kao primer naveo da je država vraćena u lokalne medije, poput Radio-televizije Kragujevac, ali je ocenio da je to „eklatantan primer“ kako ne treba raditi.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović ocenio je da je „novinarstvo uvek bilo subvencionisana delatnost“.

Poštovanje novinarskog kodeksa je ključno za zajednički interes novinara, bez obzira gde rade. Treba da postoje standardi koji važe za sve, što će pomoći da građani imaju poverenje, naveo je Radomirović.

Bivši glavni urednik dnevnog lista Danas Zoran Panović ukazao je da je pre desetak godina „pozna faza“ tada vladajuće Demokratske stranke u Srbiji bila „jako loša i dekadentna“, dok je „prva faza“ sada vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) bila dobra.

Pozivali su iz SNS da je sloboda medija uslov svih sloboda. Ali, danas je nezamislivo da je tadašnji najmoćniji čovek u državi Aleksandar Vučić dolazio u prostorije Danasa, zbog intervjua, izjavio je Panović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.