Napadnut kontrolor u Vrbasu: Iz Lokalne alternative kažu da se policija pravi da ne postoji, što podstiče nasilje 1Foto: A. L./Danas

Član Opštinske izborne komisije i Udruženja građana „Lokalna alternativa“ Saša Mirković, napadnut je pre dva dana na putu između Vrbasa i Ravnog sela.

On je zadobio je lakše telesne povrede, a napad je prijavljen policiji. Mirković je primetio da jedan automobil ide za njim iz Ravnog sela, a kada se zaustavio zbog radova, iz tog automobila je izašao muškarac kog Mirković poznaje iz viđenja kao „lokalnog kriminalca“.

– On mi je rekao ‘ubiću te, prebiću te’, pitao je ‘znaš li ti ko sam ja’, da bi krenuo da me udara po glavi. Nisu ozbiljnije povrede, ali sam prijavio policiji jer želim da to ostane zabeleženo, jer se bojim da nešto gore može da se desi. Pominjao mi je porodicu – navodi Mirković za 021.rs.

Napadač se udaljio kada su ulicom krenuli da prolaze i drugi automobili, a Mirković je otišao do lekara i potom do policije.

Na pitanje da li misli da ovaj napad ima veze sa njegovim radom na dan izbora, Mirković odgovara potvrdno.

– Ja sam bio kontrolor, član OIK. Na dan izbora išao sam od jednog do drugog biračkog mesta da bih se uverio da se sve radi u skladu sa zakonom. U nedelju uveče sam ispred jedne škole koja je bila biračko mesto sreo predsednika saveta Mesne zajednice u Ravnom selu. Video sam ga da sedi u kolima, na zadnjem sedištu, što mi je bilo sumnjivo. Kucao sam mu na prozor i pitao ga šta rade, ‘kakav je ovo način’, da bi vozač upalio auto i odvezao se. Taj vozač je bio taj čovek koji me je danas napao – kaže Mirković.

Kada policija ima saznanja o vršenju krivičnih dela i dopusti otvorenu kupovinu glasova, jasna kršenja izbornog procesa, kada ne izađe na teren po prijavi učesnika izbora koji žele zakonit postupak, onda je policija ta koja snosi odgovornost za pojedince koji opravdano imaju osećaj da su iznad zakona i u stanju su da odu tako daleko da fizički napadnu člana OIK-a samo zbog kucanja na prozor, saopštavaju iz Lokalne alternative.

Napadnut kontrolor u Vrbasu: Iz Lokalne alternative kažu da se policija pravi da ne postoji, što podstiče nasilje 2
Foto: Beta/Branislav Božić

Kako dodaju, svi znaju da se napadač zove Zoran Vojinović i da je iz Ravnog Sela. Zna se ističu, da je na izborni dan bio aktivan ispred biračkog mesta gde su ga članovi OIK-a zajedno sa odbornikom SNS i predsednikom Mesne zajednice Ravno Selo Aleksandrom Teofanovim upozorili da ne mogu da se zadržavaju ispred biračkog mesta.

– Da podsetimo, za vreme održavanja prethodnih izbora prijavili smo više puta kupovinu glasova i uticaj na birače, učestvovali smo u podnošenju krivične prijave za kupovinu glasova 2016. godine, u Vrbasu su 2013. godine kidnapovali aktiviste i maltretirali ih u prostrorijama SNS, presretali su se ljudi koji dele flajere za bojkot izbora za mesnu zajednicu, slikane su im lične karte i oduzimao im se materijal, upadalo se u kuće u obračunu bandi dve vladajuće stranke zbog „prava“ na kupovinu glasova, glasačima se zabranjivala sloboda kretanja – nastavljaju dalje iz Lokalne alternative.

Sve ovo je objašnjavaju, posao policije koja svojim upornim nereagovanjem sugeriše da su ovakve protivzakonite radnje dozvoljene.

Iz Lokalnog fronta zahtevaju momentalnu odgovornost napadača i krivični postupak protiv njega, njegovih nalogodavaca kao i odgovor policije zašto dopušta protivzakonito ponašanje tokom izbora.

Sednica Opštinske izborne komisije neće raspravljati o napadu

Na dnevnom redu sednice OIK-a u Vrbasu koja je zakazana za danas, se ne nalazi rasprava o napadu na člana ovog tela Sašu Mirkovića.

– Da li je to poruka da Opštinska izborna komisija u Vrbasu ne smatra da o tome treba da se razgovara na sednici tog opštinskog tela pa time indirektno podržava napad na svog člana i predstavnika građana Vrbasa znaće se nakon sednice. Očekujemo da se Opštinska izborna komisija oglasi povodom ovog fizičkog napada – dodali su iz Lokalne alternative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari