Mamljenje birača sve skuplje za vladajuću partiju: U Vrbasu se dele televizori, trotineti, bela tehnika, pa čak i trimeri 1Foto: Pixabay/Kirkbyboy

Kampanja za predstojeće izbore polako doživljva krešendo pa su se lokalni funkcioneri i pre svih članovi Srpske napredne stranke, rastrčali po domaćinstvima. Ono što ove izbore i potkupljivanje glasača izdvaja od pređašnjih su dosta vredniji pokloni. Dele se LCD televizori, bela tehnika, trotineti, bicikli, popularne igračke za decu, pa čak i trimeri za košenje trave. Jedan od najboljih primera kako se krši niz zakona u ovoj zemlji je opština Vrbas.

Funkcioneri opštine, direktori javnih preduzeća, pa čak i članovi i sekretari mesnih zajednica, učestalo ovih dana obilaze kućne pragove i dele poklone po ovoj opštini.

Udruženje građana „Lokalna alternativa“ iz Vrbasa tako je saoštila da je pre svega u pitanju zloupotreba korisnika socijalne pomoći u stranačke svrhe.

– Kako kažu iz SNS u pitanju su „porodice slabijeg materijalnog stanja“ a pokloni su „obezbeđeni ličnim donacijama članova i simpatizera“ stranke koja svojim delovanjem podstiče sve slabije materijalno stanje svih građana Srbije. U ovim nečasim aktivnostima prednjače najviši lokalni funkcioneri počevši od predsednika opštine Predraga Rojevića, direktora JKP Komunalac Igora Škundrića, direktora PSS Ognjena Vasiljevića, direktora EPS Milana Glušca, zamenice predsednika Tijane Aleksić, ali su vrlo aktivno uključeni i članovi lokalnih mesnih odbora – navodi se u saopštenju.

Oni apeluju na predstavnike stranke na vlasti da prestanu sa ovakvim vidom političkih aktivnosti i „promocije“ jer ovim dodatno unižavaju svoje sugrađane kojima je potrebna socijalna pomoć i pokazuju da ne prezaju ni od čega kako bi opstali na vlasti.

Fejsbuk stranica SNS u Vrbasu redovno izveštava o aktivnostima vezanim za deljenja poklona.

„Članovi Glavnog odbora SNS Vrbas, zajedno sa aktivistima, obilazili su porodice sa decom, kao i porodice slabijeg materijalnog stanja. Tom prilikom, odneli su im prigodne poklone, trotinet i bicikl za najmlađe članove. Sav prihod za poklone je obezbeđen ličnim donacijama članova i simpatizera stranke“, piše u objavi na ovoj društvenoj mreži.

Jovan Radović iz Lokalne alternative kaže da, kako se izbori bliže, uticaj na birače, pre svega slabijeg materijalnog stanja, se pojačava.

– Radi se verovatno i o zloupotreni evidencije Centra za socijalni rad. Pitanje je i odakle novac za koji oni navode da su prikupili simpatizer, ali to je neproverivo. Prošle izbore je koliko smo čuli pored poklona, glas koštao oko 3000 dinara. Ali se čini da narod polako uviđa svoju grešku podrškom ovoj vladajućoj koaliciji, jer se sada ta loša politika odražava žestoko na standard građana i samim tim su izgleda i pokloni morali biti vredniji, da bi ljude ponovo nagovorili da glasaju za vladajuću partiju – rekao je Radović.

Kako ističe, najveći je problem što u korupciji učestvuju svi slojevi društva, čitav lanac, od glasača koji uzimaju nešto što se ne zna se kako je stečeno, da bi zadovoljili neke svoje sitne potrebe koje traju dan ili dva, a pošto se izbori završe na scenu stupaju političari i stranke koje nastavljaju da arče novac građana na već uhodane načine. Jedan, kako zaključuje, odmakao nivo propadanja društva.

Ravno Selo u vrbaškoj opštini poznato je po svojim nekadašnjim žiteljima poput glumca i reditelj Lazara Ristovskog koji je godinama glavni SNS agitator među kulturnim radnicima, ali i Dušanu Bajatoviću, direktor Srbijagasa i potpredsedniku Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije. Kada dođu izbori, ovde je kažu ludnica, svi žele da odnesu pre svega tu simboličnu pobedu.

Saša Mirković iz Lokalne alternative iz Ravnog Sela kaže da već dva meseca predstavnici Saveta MZ, kao i sekretar, inače članovi SNS-a, idu po određenim domaćinstvima te dele belu tehniku, trimere i razne druge pakete.

– Oni su izabrani na ove funkcije da predstavljaju sve meštane sela, a ne da prave odabir kod koga će da idu i da nagovaraju za koga da se glasa. To kao predstavnici mesnih zajednica ne mogu da rade. Ali to radi i predsednik opštine i svi njegovi zamenici i tako redom. Što je sramota. Pokloni su pred ove izbore skuplji. Zato što su ljudi izgleda počeli da razmišljaju svojom glavom. Neću da kažem da su svi spremni da glasaju protiv SNS, ali su se malo razbudili, primeti se razlika – kazao je Mirković.

Tužno je kako ističe, što građane dovode u tako loše finasijske situacije, pa ih posle iskorištavaju, ali kaže da prigodne poklone dobijaju i oni bogatiji u selu.

„Delili su neki dan Pertinijeve igračke, paket nije ispod 100 evra i to po domaćinstvima gde gazduju imućni ljudi, koji to svakako mogu da priušte svojoj deci. Sa druge strane, socijalno ugrožene porodice bukvalno ucenjuju. Surovo je to što rade“, dodao je Mirković.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević godinama savetuje biračima, da pošto je već očigledno da ne postoji dobra volja da se potkupljvanje spreči i to ne samo u poslednjih deset godina i ako smo svesni da je posredno novac za te poklone zapravo stigao iz zajedničkog budžeta, uzmu ponuđeno, ali da na kraju kada dođu na izborno mesto prosude dobro za koga će glasati.

– Vrlo lako je sprečiti korupciju tokom i pre izbornog procesa, ali ne postoji volja. I sada da neko iz principijelnih razloga, jer glasa za opoziciju, ne uzme poklon, to bi u ovim našim društvenim okolnostima bio mazohizam. Neka uzmu, pa i obećaju da će glasati za njih, ali neka ipak na kraju zaokruže broj po svom ubeđenju. Malo se šalim, ali mi inače imamo odličan Zakon o sprečavanju korupcije, članovi od 40 do 50 tiču se sukoba intersa javnih funkcinera, od predsednika republike Aleksandra Vučića koji se bez pardona stavlja na listu jedne od politickih stranaka iako je to zabranjeno, pa redom do predstavnika mesnih zajednica – rekao je Milivojević.

Veće potklupljivanje je kako objašnjava, deljenje 10.000 dinara deci, što je množeći njihov broj sa dva roditelja čak 2.400 000 potencijalno potkupljenih birača.

Smatra da je potkupljivanja od devedesetih uvek bilo, ali nikada ovako dramatično i vidljivo kao sada, jer je to postalo neka vrsta državne politike, da se pred izbore dele novci. Ipak i on primećuje da su Vučiću, kako godine odmiču, glasovi sve skuplji.

– Pretpostavljam da su stasale nove generacije glasača koje imaju malo veće prohteve, a možda postoji i konkurencija unutar vlasti. Sada nude jedni, pa će možda u Ravnom Selu doći neko iz druge vladajuće stranke sa svojim poklonima. Građane treba edukovati da to što su nešto uzeli ih ne obavezuje da glasaju za koga im se kaže, niti im iko išta može ako glasaju za druge – kazao je politički analitičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari