Slučaj teške diskriminacije učenice iz Vrbasa jer je Romkinja: Direktorka škole odgovara da mediji ovom pričom "destabilizuju državu" 1Foto: Pixabay/Counselling

Boris Bijelović, predsednik Udruženja „Multiart“ iz Vrbasa, kaže da su roditelji devojčice koju su vršnjaci diskriminisali jer je delomično Romkinja, zgroženi saopštenjem direktorke Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ gde se nemili događaj dogodio.

Podsetimo, u ovoj školi su navodno drugovi iz razreda, zbog romskog porekla, „poklonili“ devojčici parče žice uz reči: „Tvoji svakako skupljaju bakar, pa da doprinesemo“.

U susret maturi je i dečak, koji je trebalo da joj bude pratnja, odustao od te ideje i otkazao, uz neumesnu šalu da se plaši da će ona, ako usput vidi tuđ bicikl, otrčati da ga ukrade.

Na ovu priču reagovali su mnogi na društvenim mrežama, pa i javne ličnosti. Neki od njih su se ponudili da budu pratnja devojčici, kao i da joj plate haljinu.

Međutim, iz škole su juče kao odgovor na pisanje medija poslali veoma oštro saopštenje.

„Skupina nemoćnih, frustriranih, sa idejom destabilizacije vlastite države nastavlja udare i na institucije pravljenjem lažnih uzbuna koristeći i zloupotrebljavajući jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Srbije. Udarajući na ono najdragocenije i najosetljiviju kategoriju društva, pokušavaju da sistem obrazovanja koji u Opštini Vrbas funkcioniše bez mrlje poljuljaju i nametnu sliku koja u javnosti izaziva bes, strah i revolt roditelja pa i čitave zajednice društva“, navodi se na početku saopštenja koje je potpisala direktorka škole Slavica Gvozdenović.

Bijelović koji je na svoj Fejsbuk profilu prvi objavio ovu priču, kaže da posle tridesetak poziva novinara i medijskih kuća nakon ovakvog saopštenja direktorke, želi da se obrati preko društvenih mreža, te ističe pozive koje je dobio od roditelja devojčice, koji su zgroženi.

„Ni ja ne verujem šta sam pročitao. Ali pokušavam da razumem i pored neverice, velika je tenzija, možda i strah. Ne pada mi na pamet da idem po raznim emisijama na ovu temu, bavim se humanitarnim radom i podrškom deci sa razvojnim teškoćama i to su teme na osnovu kojih sam gostovao bar 50 puta po raznim medijima. Nastaviću i dalje sa istim, ukoliko bude interesovanja za naš rad“, napisao je Bijelović čije se udruženje brine o deci s posebnim potrebama.

Inicijalni post je dodaje napisan još 9. maja, a reči u njemu su potvrdili roditelji devojčice, ali i neki roditelji koji su kaznili svoju decu zbog nemilog događaja.

„Lično su mi se obratili. Njihova deca možda ne komuniciraju sa devojčicom zbog straha, a ne zbog daljeg ignorisanja. Bar 95 odsto postova koje pišem su dobri primeri našeg društva, ističem optimizam, dečju radost, veru, nadu i ljubav. I to kod dece sa najtežim dijagnozama. Vrlo retko pišem o ovakvim, negativnim pojavama. Oca devojčice poznajem ceo život, njegovu porodicu isto i ističem da su retko dobri ljudi, iz tog poverenja sam sve napisao i nemam nijedan promil dileme da li sam to trebao uraditi“ nastavio je on.

Iz škole su dalje u saopštenju objasnili šta se dogodilo i šta su preduzeli.

„Nakon evidentiranog nerezonskog istupa par učenika 3. maja 2023. godine, i postojanje osnovane sumnje da je dete od strane drugara vređano i omalovažavano, škola je obavestila majku devojčice i roditelje ostalih učesnika događaja. Na sastanku održanom 04. 05. 2023. godine sa roditeljima sastavljen je Zapisnik u kom je konstatovano postojanje neželjenog ponašanja. Majka devojčice zadovoljna razvojem situacije i obavljenim razgovorom sa roditeljima učenika kao i njihovom reakcijom nije želela da se problem produbljuje jer deca treba da nastave školovanje i druženje u istoj školi“, kaže se dalje.

Kako nastavljaju, istog dana održan je i sastanak školskog Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Tim je doneo zaključak pojačanog vaspitnog rada i praćenja razvoja dalje situacije od strane odeljenskog strešine u saradnji sa zaposlenima u školi. Ako se slično ili isto ponovi po prikupljenim informacijama i po potrebi će se preduzimati adekvatne, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu opštine Vrbas.

„Zaključak škole je da se učenica druži sa svima iz odeljenja i da apsolutno nema tenzija. Majka i devojčica su izrazile želju da devojčici odeljenski starešina bude pratilac na maturi, što je odeljenski starešina sa zadovoljstvom prihvatio. Napominjemo da je problem primetio odeljenski starešina i odmah reagovao. Želimo da stavimo tačku na medijsku hajku na našu školu koju u miru i slozi pohađaju naši učenici. Ne želimo zloupotrebu i političku demagogiju tamo gde je ne sme biti, a to su naše škole. Zajedničkim snagama borimo se za bolje uslove u prosveti, a ovo sigurno nije put kojim žele da zaustave i Srbiju, ali i čitav prosvetni sistem“, zaključuje se u saopštenju.

Bijelović je u svom prvom postu 9. maja napisao da je devojčica iz njegovog kraja i iz divne porodice, te da nije ni pretpostavljao da su delomično Romi što uopšte nije ni važno. Zapravo iznenadio se kad joj je njen otac to uopšte napomenuo, a pravo pitanje je smatra kako su deca iz škole to saznala.

Iz Grupe građana „Oslobodimo Vrbas“ kažu da nisu želeli da se oglašavaju povodom nemilog događaja, nisu imali precizne informacije za ovako osetljivu temu i nisu hteli da se bave spekulacijama i da politizuju problem, ali nakon skandaloznog saopštenja direktorke škole u obavezi su da reaguju.

„Ovakvo saopštenje ne priliči ni jednoj prosvetnoj ustanovi niti prosvetnom radniku, pogotovo ne direktorki škole koja je zadužena za njen rad. Saopštenje direktorke je kopiran politički stav SNS-a. Ona spominje napade na institucije, urušavanje stabilnosti, destabilizaciju zemlje, zloupotrebe tragičnih događaja u našoj zemlji. Da li to i direktorka napada proteste protiv nasilja na način na koji to rade na Pinku? Da li je direktorka možda prijavila policiji tu grupu koja hoće da uruši našu državu ili da mi prijavimo direktorku za neprijavljivanje ili širenje panike“ pitaju iz „Oslobodimo Vrbas“.

Niko od njih dodaje nema nameru da bilo čime krivi školu, još manje zaposlene u njoj. Svesni su, na žalost, da u eskalaciji nasilja, problema u prosveti, nedostatku empatije, u svakoj školi može da se dogodi nešto slično.

„Gospođo direktorka, svi koji su pisali ili pričali o tome, ne žele da se tako nešto više ponovi, niti u školi u kojoj ste trenutno zaposleni i u kojoj ste trenutno direktorka, niti u bilo kojoj drugoj školi. Zašto se osećate napadnutom? Treba pričati o problemima, izvući neka iskustva iz njih i rešavati ih. U Vašem saopštenju se negde izgubila devojčica i problem sa kojim se ona suočila“, zaključili su iz „Oslobodimo Vrbas“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari