"Dobili smo donaciju, ali iz škole nas pritiskaju da kupujemo skupe komplete knjiga": Roditelji u Ravnom Selu u borbi za besplatne udžbenike 1Foto: Shutterstock/Ground Picture

Roditelji učenika u Beogradu ove godine ne brinu brigu oko udžbenika za svoju decu, besplatni su, dok oni u ostatku Srbije vode svoje male bitke, poput roditelja u Ravnom Selu pored Vrbasa.

I meštani ovog sela poželeli su da njihova deca imaju besplatne udžbenike. Okupili su se u grupi Inicijativa roditelja Ravnog Sela za besplatne udžbenike i u saradnji sa Fondacijom Kavčić pronađen im je sponzor koji je njihovim mališanima donirao knjige ovog izdavača i koji su podeljeni đacima u drugom razredu.

Međutim, kako tvrde roditelji, već godinu dana se bore sa opstrukcijama rukovodstva Osnovne škole „Branko Radičević“ i pojedinih nastavnika koji ne žele da deci predaju uz pomoć ovih udžbenika, nego pritiskaju roditelje da kupe skupe komplete drugog izdavača.

Priča je stigla i do Ministarstva prosvete, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i Opštine Vrbas, koji su prebacivali nadležnosti sa jednih na druge. Na kraju, kako kaže Miloš Jokić, roditelj dvoje dece koja idu u drugi razred ove škole, rečeno im je da je priča oko udžbenika „politička“, šta god to značilo.

– Prvi razredi u našoj opštini imaju besplatne udžbenike, ostala deca ne. Imam dve bliznakinje, komplet za dete u drugom osnovne je 12.500 dinara što zaista nije normalno, dakle za moju porodicu je to izdatak od 25.000 dinara samo za knjige i to nisu mali novci. Udžbenici Fondacije Kavčić su 2000 dinara, što je velika razlika. Anonimam donator kupio je za naš razred 22 kompleta udžbenika koji su podeljeni učenicima i oni sada uče iz njih – kaže Jokić.

Ističe da su roditelji vođeni isključivo želji da uštede, uz činjenicu da knjige drugog, novog izdavača nisu ništa lošije od onih koje treba da plate nekoliko puta više, pa su pre početka ove godine zatražili od škole da im se promeni izdavač. Od početnog „nema problema“, stvar se na kraju toliko zakuvala da je učiteljica napustila razred i došla je druga, koja nema ništa protiv da predaje sa novim udžbenicima.

"Dobili smo donaciju, ali iz škole nas pritiskaju da kupujemo skupe komplete knjiga": Roditelji u Ravnom Selu u borbi za besplatne udžbenike 2
Foto: Privatna arhiva

– Po zakonu može da se menja odluka o odabranim udžbenicima i učiteljica je u početku rekla da nema ništa protiv, ali već posle mesec dana krenula je da vrda, da priča kako su to ipak stari prepakovani udžbenici, nekvalitetni. Međutim, mi sve to proverimo i uverimo se da nije tako, da su udžbenici novi, da imaju sve dozvole ministarstva. Kada smo im predočili te činjenice onda su počele priče kako oni ne mogu da rade sa tim knjigama i da to ništa ne valja, da bi njihov poslednji argument bio da odustanemo jer je to politička priča, iako nam nije objašnjeno tačno i kakva – nastavlja ovaj roditelj.

Kada su pregovori sa školom otišli u sve moguće ćorsokake, roditelji su poslali dopis resornom ministarstvu i pokrajinskim institucijama. Tada je tvrdi Jokić krenuo još veći pritisak i par roditelja iz razreda je odustalo, ali je dalje velika većina, više od dve trećine roditelja, bila za to da se promeni izdavač.

– Situacija je ovde specifična, mala je sredina, svako je svakom rođak, kum ili komšija i pritisak je veoma lako ostvariti. Skupili smo potpise roditelja za taj dopis ministarstvu i odmah su krenule priče kako prikupljamo potpise za smenu direktorke škole, što apsolutno nije tačno. Nas to ne zanima, mi samo želimo da ne plaćamo ono što se ne mora, ako već postoje jeftiniji ili besplatni užbenici. Učiteljica nas je nakon svega u zajedničkoj vajber grupi pred početak škole napala kako obmanjujemo roditelje i kako ti udžbenici neće biti besplatni i napustila je razred. Probala je da nas zavadi, međutim roditelji su izdržali sve pritiske i sada deca uče iz novih udžbenika – kazao je Jokić.

Kako se to kod nas često desi, dodaje Jokić, na teren je izašla i prosvetna inspekcija iz opštine i utvrdila ono što je niko nije ni pitao – a to je da nema nikakvih nepravilnosti u radu škole.

Jokić najavljuje kako će ova borba da traje i dalje, jer su i roditelji drugih razreda izrazili želju da dobiju knjige jeftinijeg izdavača.

Saša Mirković roditelj iz Ravnog Sela kaže da pokušavaju da utiču i na druge roditelje u Opštini Vrbas, ali da je većina za sada nezaiteresovana. Čim krene pritisak iz škola oni se povlače.

"Dobili smo donaciju, ali iz škole nas pritiskaju da kupujemo skupe komplete knjiga": Roditelji u Ravnom Selu u borbi za besplatne udžbenike 3
Foto: Privatna arhiva

– Zaista ne mislim da je problem u izdavačima ili školi, nego u nama roditeljima. Moramo biti spremni da idemo do kraja. Moje dete ide u prvi razred i imamo dogovor da kad upišu drugi, takođe promenimo izdavača. Nadam se da se u školi neće dalje protiviti ovim inicijativama. Računajte, prosečna porodica sa jednim mlađim i jednim starijim detetom za knjige mora da izdvoji i 30.000 dinara, a plata prodavačice u Ravnom Selu je 34.000 dinara. Gde su tu sveske, ostali pribor, garderoba, pare za užinu..a političari se hvale kako je škola besplatna – rekao je Mirković.

U selu, kaže, ima porodica sa troje i četvoro dece kojima je sigurno veoma teško, ako se on sa dvoje nekako dovija da svi dobiju ono što im je potrebno.

Ističe da pritisci ne dolaze samo iz škole, nego čak i iz opštine. Prošle godine kada su roditelji organizovali tribinu na ovu temu iz Kulturnog centra su noć pred održavanje otkazali salu. Kako su saznali, naredba je stigla direktno iz opštine.

– Mi ne držimo ničiju stranu. Zvali smo sve izdavače na tribinu, da čujemo šta kažu, da razgovaramo i da se dogovaramo. Najčešće pritisak iz škole ide uz tvrdnju da su to loši udžbenici. Ako jesu, što ih je ministarstvo odobrilo. Kad ih ljudi vide, jasno je da je kvalitet isti, ako ne i bolji. Ne svi, ali pojedini nastavnici, najbučniji i najjači, ne pristaju da se uopšte razgovara na tu temu. Oni imaju svoje izdavače koje nam nametnu i škola to podržava. Direktorka škole je rekla da nema ništa protiv jeftinijih udžbenika, ali da je to do njenih zaposlenih, no jasno je da ih ni ona ne želi – nastavlja Mirković.

Smatra da se iza svega krije određeni interes, najverovatnije finansijski; plaćeni seminari, tehničko opremanje škola i donacije od određenih izdavača.

Ne želi da u ovoj priči anatemiše Beograđane, ali ipak sve doživaljava kao diskriminaciju.

– Vidim da je sada popularno na društvenim mrežama vređati ljude u Beogradu zbog besplatnih udžbenika, ali oni imaju pravo na to što im je dato. No, tu se krije i taj politički deo i kupovina glasača, ali i još jedna stvar, dele se udžbenici skupljih izdavača, kroz šta može da se iščita stav države u svemu ovome – zaključio je Mirković.

Lokalna alternativa i grupa odbornika Oslobodimo Vrbas pokrenuli su inicijativu u kojoj od Opštine Vrbas traže da svi osnovci dobiju besplatne udžbenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari