Narodna poslanica Tamara Milenković-Kerković: Da li je Direkcija za javni prevoz „pojela“ besplatne udžbenike za niške đake? 1Foto: Dveri

Narodna poslanica i potpredsednica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković- Kerković oštro je kritikovala nišku vlast jer „nije učinila ništa da pomogne roditeljima u opremanju dece za polazak u školu“, pa ni obezbedila besplatne udžbenike, koje „već imaju deca u Beogradu, kao i drugim gradovima u Srbiji, pa čak i u siromašnoj Surdulici“.

Milenković- Kerković je dodala da istovremeno, dok su deca Niša diskriminisana, a roditelji odvajaju pola prosečne plate da bi im dete 1. septembra krenulo u školu, Direkcija za javni prevoz, zbog izgubljenog spora sa beogradskim prevoznikom „Čurdić“ pred Privrednim sudom zbog neosnovano raskinutog ugovora po prethodnom javnom tenderu, treba da plati 90,6 miliona dinara, što sa kamatama iznosi skoro milion evra.

„To neće biti plaćeno novcem odgovornih u Direkciji, već parama svih Nišlija. Presuda je postala pravosnažna, najavljen je i izvršni postupak, odrđen poznati niški izvršitelj koji će na osnovu vrednosti potraživanja imati i ogroman honorar. I ovo nije sve, jer prema informacijama koje imam, uskoro stiže još nekoliko sudskih odluka i to za više miliona evra“, rekla je ona na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada.

Ona je još kazala da o ovome ćute Grad, javno preduzeće Direkcija za javni prevoz, gradski većnik koji je portparol Direkcije, gradonačelnica Niša i većina niških medija.

„Da li je ovo ovo javno preduzeće, čije je rukovodstvo i do sada bilo umešano u brojne afere sa i bez sudskog epiloga, mezimče niške vlasti, umesto da to budu niška deca? Očito da jeste, jer će umesto besplatnih udžbenika niška vlast parama Nišlija platiti i ovaj milion evra zbog grešaka ili zle namere odgovornih lica“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, poseban status Direkcije potvrđuje podatak da je ona za gradski javni prevoz u 2020. godini tražila i dobila od svog osnivača, Grada Niša, takozvanu dokapitalizaciju od 33 miliona dinara za navodne investicije- unapređenje sistema za praćenje vozila i elektronske prodaje karata, koja je vredela 4, 917 miliona dinara.

„Međutim, Programom poslovanja Direkcije za tu godinu nisu bile planirane nikakva investicije, a to javno preduzeće je umesto njih kupilo dva putnička automobila“, rekla je ona.

Milenković- Kerković je dodala da je kao poslanica sa juga Srbije, u ime poslaničke grupe Srspki pokret Dveri – Patriotski blok, pokrenula više skupštinskih i lokalnih inicijativa da niška deca dobiju besplatne udžbenike, užinu, prevoz i vrtiće, kao i da se roditeljima svakog niškog đaka isplati iz gradskog budžeta po 20.000 dinara pomoći pred polazak u školu.

Predložila je, kazala je, usvajanje Zakona o izmenama Zakona o udžbenicima kojim su predviđeni besplatni udžbenici za sve đake u Srbiji, kao i izrada i štampanje udžbenika u organizaciji države, a ne privatnih stranih izdavača.

Predlog Zakona je podnela u avgustu 2022, a on je stavljen na dnevni red tek 21. aprila ove godine, i „skupštinska SNS većina ga je odbila“.

„I niškoj lokalnoj vlasti sam 12. jula ove godine predala u svoje i u ime niških Dveri preporuku da rebalansom budžeta za 2023. godinu hitno obezbede po 20.000 dinara za roditelje svakog đaka, besplatne udžbenike, prevoz, užinu i vrtiće za svu decu Niša, jer ona ne smeju biti deca drugog reda u odnosu na onu u Beogradu i drugim gradovima koji su ovakve povlastice obezbedili“, rekla je.

Od gradske vlasti i gradonačelnice Dragane Sotirovski još uvek nije dobila povratnu informaciju o ovoj inicijativi, kazala je.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari