Šapić: Najveći deo besplatnih udžbenika dostavljen đacima u Beogradu 1foto (BETAPHOTO/BEOINFO)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da nema informaciju da li su besplatni udžebici raspodeljeni svim đacima u glavnom gradu pred početak školske godine 1. septembra, ali da je siguran da će svi stići makar i sa malim kašnjenjem.

„Informacije koje ja imam, a koje ne mora da znači da su potpuno tačne, da je najveći broj škola uspeo da ih raspodeli, ali to nema veze sa nama (gradom). To nemojte pitati mene, to pitajte izdavače i škole jer su oni o tome vodili računa“, rekao je Šapić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Na pitanje da li bi Grad Beograd trebalo da bude zainteresovaniji za te informacije jer plaća udžbenike, Šapić je kazao da ne želi da se bavi procesima na koje ne može da utiče.

„Ja sam mogao da utičem na odluku, koja nije bila ni malo laka, nije bilo lako naći taj novac, napadani smo sa svih strana, ubeđivani da to nećemo moći da sprovedemo, a mi smo to sproveli besprekorno“, kazao je Šapić.

Gradonačelnik je ranije najavio da će državni vrtići u Beogradu biti besplatni, kao i da će privatni vrtići dobiti dodatne subvencije, a upitan da li su te odluke dovele do poskupljenja cena privatnih vrtića, Šapić je kazao da će roditelji dece u privatnim vrtićima svakako plaćati za 5.600 dinara manje koliko iznose subvencije.

„Ja tu ne vidim problem, mislim da je roditeljima smanjen problem. Jer da mi nismo doneli meru da plaćamo stoprocentnu cenu državnim vrtićima, a to je još nekih 5.600 dinara privatnicima, zamislite koliko bi onda oni još morali da dodaju na poskupljenje cene pritvatnih vrtića, kao i svega drugog što je poskupelo“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, ako neko misli da je grad svojom odlukom prouzrokovao problem, grad može i da je poništi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari