Ustav teoretski lepo zvuči, malčice je drugačije u praksi: Zašto deca van Beograda nemaju pravo na besplatne udžbenike? 1Foto: Shutterstock/Ground Picture

 

U „zlatno doba” predsednika Vučića stvarno je „apgrejdovano“ ono iz vremena druga Tita. Ne samo po pitanju izgradnje hiljada i hiljada kilometara autoputeva, kliničkih centara, vrtića… jer kod ovog prvog „nismo se morali držati zakona ko pijan plota” a kod ovog potonjeg ni Ustav nije baš „crveno slovo”.

Jer makar po njemu (Ustavu, ne Vučiću) članom 71. je propisano: „Svako ima pravo na obrazovanje. Osnovno obrazovanje je obavezno i besplatno, a srednje obrazovanje je besplatno”.

Da parafrazirano stihove B. Đorđevića – teoretski Ustav lepo zvuči, malčice je drukčije u praksi, pokazao je slučaj besplatnih udžbenika ali samo za đake beogradskih škola.

Galantan gest beogradskog gradonačelnika Šapića otvorio je bolno pitanje da li u Srbiji postoji samo Beograd i Beograđani a svi ostali su, građani drugog reda. Ako su i to?

Oko ove, po njima, diskriminacije dece reaguju i građani i stranke. No, apelovanja tipa „da su sva deca ista”, „ili svi ili niko”, „ulaganje u decu je budućnost, a ne smo u Beograd”, „drugi gradovi nemaju škole”, „samo je Beograd Srbija”… teško da su se koga, od nadležnih dotakla a, kamoli. Čak ni one sarkastične opaske: je l to ostvarenje predizbornog slogana – samo za našu decu?

Po mnogima, u onom „ostatku Srbije” to je samo kljukanje masne guske dok oni pragmatičniji i realniji takav gest cene kao ustupak skorašnjim izborima u Beogradu gde je vlast dobrano uzdrmana. Realno, ne stoji ona nešto baš sjajno i u mnogim drugim gradovima ali zna se gde je ipak najviše glasova i potencijalnih glasača.

Stara narodna veli da u Srbiji sve kreće iz Šumadije, pa su samo tokom ove godine opozicione stranke i odbornici organizovali akcije i peticije građana da besplatno školovanje bude stvarno besplatno za sve a ne samo za beogradske đake. Peticije je samo u Kragujevcu potpisalo na hiljade građana i nikom ništa.

Ustav teoretski lepo zvuči, malčice je drugačije u praksi: Zašto deca van Beograda nemaju pravo na besplatne udžbenike? 2
Privatna arhiva

Činjenica da će učenici osnovnih i srednjih škola u Beogradu pored dva kompleta besplatnih udžbenika dobili i tablete i internet kartice za lakše korišćenje digitalnih udžbenika od Grada Beograda a ostali ništa ostavila je potpuno ravnodušnu svaku vlast, od lokalne do globalne. Najčešći komenatr u anketi Danasa da je to „sramota za državu” – takođe.

Kada smo već kod komentara iz naših „voks populija” možda jedan letošnji na drugu temu ali istu situaciju najbokje opisuje stanje u Srbiji. Na konstataciju da „vukovci” imaju popust za Gradske bazene u Kragujevcu naš čitalac je samo prokomentarisao: „U Beogradu se i ponavljači kupaju besplatno”.

Svoj sveremenski roman „Životinjska farma” Džordž Orvel završava sloganom „Sve su žvotinje jednake, ali su neke životinje jednakije od drugih”. Mi smo, što bi drugovi komunisti sa početka ovog teksta nekada rekli – Orvela oživeli u praksi. I, to, da se ne lažemo, ne samo po pitanju besplatnih udžbenika.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Autor je dopisnik Danasa iz Kragujevca.

Više vesti iz Kragujevca čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari