Za Ustavom garantovano obrazovanje bez diskriminacije - Peticije i incijative za besplatne udžbenike i u Kragujevcu 1Foto: GrO SSP Kragujevac

 

Mladi Stranke slobode i pravde u Kragujevcu organizuju akciju prikupljanja potpisa za besplatne udžbenike za đake kragujevačkih osnovnih i srednjih škola. Akcija je počela juče i ove nedelje će trajati do 10. avgusta. Sugrađanke i sugrađani mogu dati svoj potpis podrške na štandu koji se nalazi kod gradske kafane „Balkan” u periodu od 15 do 17 sati.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde pokrenuo je i online peticiju i poziva sve sugrađane da potpišu istu, na linku – www.peticije.online/besplatni-udzbenici-kragujevac.

Iz kragujevačkog SSP-a podsećaju sugrađane da su učenici osnovnih i srednjih škola u Beogradu pored dva kompleta besplatnih udžbenika dobili i tablete i internet kartice za lakše korišćenje digitalnih udžbenika od Grada Beograda.

– Kragujevački učenici od svog Grada nisu dobili ništa. Njihovi roditelji na pomoć ne mogu da računaju i svakog septembra strepe da li će svojoj deci moći da obezbede nesmetan polazak u školu jer je cena udžbenika abnormalno visoka, ističu iz GrO SSP Kragujevac.

Za Ustavom garantovano obrazovanje bez diskriminacije - Peticije i incijative za besplatne udžbenike i u Kragujevcu 2
Foto: GrO SSP Kragujevac

Po njihovom mišljenju zahtev peticije je jasan – da čelnici Grada Kragujevca rebalansom budžeta opredele sredstva za dodelu besplatnih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola.

– Sredstva za besplatne udžbenike ne bi opteretila budžet Grada koji je ove godine, prema rečima aktuelne gradske vlasti, najveći do sada, a predstavljala bi značajnu pomoć za učenike i njihove roditelje, tvrde oni, pozivajući Kragujevčane da ovakvu inicijativu podrže i potpišu peticiju.

Kragujevac to može, besplatno obrazovanje bez diskriminacije, zaključuju iz GrO SSP u svom današnjem obraćanju javnosti i medjima.

Inače, da podsetimo, Stranka Slobode i pravde je prikupljanje potpisa za besplatne udžbenike već organizovala početkom aprila ove godine.

Po pitanju besplatnog obrazovanja bez diskriminacije juče se oglasio i odbornik u gradskom parlamentu Slađan Rakić iz Kragujevačke inicjative, po kome je „dete dete” i nije bitno u kom delu države živi, svako od njih treba da ima mogućnost da ostvari Ustavom zagarantovana prava, kao što je pravo na besplatno školovanje bez ikakve diskriminacije.

– Učenici osnovnih i srednjih škola u Beogradu kao i pojedinim opštinama Srbije će u predstojećoj školskoj godini dobiti besplatne udžbenike koje im obezbeđuju lokalne samouprave. Paradoks je da će u Beogradu neki učenici dobiti i po dva ista kompleta. Reč je o deci iz socijalno ugroženih porodica koja su i ranije dobijala besplatne udžbenike, te zbog nemogućnosti dogovora između resornog ministarstva i Grada Beograda, oni će dobiti po dva ista kompleta što je potpuno bespotrebno, podseća Slađan Rakić, po kome je „taj višak sigurno mogao da pokrije potrebe neke druge manje razvijene opštine koja ima manje đaka”.

– Ali očigledno gde se ima tu se i preliva, ali potpuno neracionalno, tdri on.

Po Rakićevim rečima uprkos predlogu Kragujevačke inicijative, koji je za nekoliko dana potpisao veliki broj građana, Skupština Grada Kragujevca ostala je „gluva” na vapaje roditelja i odbila da razgovara na ovu temu.

– Ne samo da su skinuli odgovornost sa sebe da nisu nadležni „da nameću školama izdavače”, kao što je Fondacija Alek Kavčić koja nudi model besplatnog obrazovanja, već nema ni govora o finansiranju udžbenika iz budžeta grada za ostale školarce, osim prvake, nebitno kojih drugih izdavačkih kuća, kaže on.

Obzirom da za ovu namenu, sredstva budžetom nisu opredeljena, roditelji su izloženi enormno visokim troškovima za nabavku udžbenika, a kragujevački đaci diskriminisani i uskraćeni za prava koja ostvaruju njihovi vršnjaci u nekim delovima Srbije, navodi i Slađan Rakić.

Za Ustavom garantovano obrazovanje bez diskriminacije - Peticije i incijative za besplatne udžbenike i u Kragujevcu 3
Foto: Kragujevačka inicjativa

On citira Ustav gde je članom 71 propisano: „Svako ima pravo na obrazovanje. Osnovno obrazovanje je obavezno i besplatno, a srednje obrazovanje je besplatno”.

– Evidentno je da država ovu obavezu ne ispunjava kao ni grad Kragujevac čiji budžet pokazuje da ima mesta za finansiranje udžbenika, međutim gradska vlast novac građana rasipa neracionalno na stvari koje nisu od vitalnog interesa za funkcionisanje grada, zaključuje on dodajući da „iako rešenje postoji kao i model besplatnog školovanja ovakvim ophođenjem produbljuje se već postojeći jaz u društvu”.

Kragujevačka inicijativa najoštrije osuđuje takvu bahatost i nebrigu ka našim školarcima i njihovim roditeljima.

– Učenici u Kragujevcu nisu građani drugog reda i ne smeju im biti uskraćena ustavna prava koja uživaju njihovi vršnjaci u nekim drugim gradovima, poručuje za kraj i Slađan Rakić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari