Simović: Agrobudžet Crne Gore za 2020. veći za 8,3 miliona evra 1Simović Foto: Vlada CG/B. Ćupić

On je na današnjem predstavljanju Agrobudžeta u vinariji, u selu Smokovac vlasništvo Mladena Rakčevića, opština Cetinje kazao i da su ovako izdašna sredstva samo jedan od konkretnih rezultata ostvarenog rasta crnogorske ekonomije, ostvarenog napretka u EU integracijama i odgovorne politike koju sprovodi Vlada Crne Gore.

Zato je Agrobudžet dobra prilika za dobre domaćine, dobre preduzetnike, organizovana udruženja, lokalne zajednice, kazao je Simović. 

Ovogodišnjim budžetom predviđene su veće subvencije odnosno premije u svim sektorima poljoprivrede kao i druge olakšice. Tako su novine što će gazdinstva dobijati premije za svako grlo a ne kao ranije samo za grlo preko predviđenog minimuma. Od ove godine novo je i  što će premije biti uplaćivana direktno na žiro račun, što su tražili poljoprivredni proizvođači.

U biljnoj proizvodnji Agrobudžetom obezbijeđeno je 16 odsto više sredstava za direktna plaćanja. Ministar Simović je podsetio je i da je Vlada krajem prošle godine izmenama i dopunama Zakona o akcizama predložila da poljoprivrdni proizvođači budu oslobođeni plaćanja akciza za gorivo na registrovano poljoprivredno gazdinstvo.