Sindikati RGZ uputili otvoreno pismo Vučiću 1Foto: rgz.gov.rs

Njihovo pismo prenosimo u celosti:

„Poštovani gospodine predsedniče, prošlo je godinu dana od početka borbe sindikata Republičkog geodetskog zavoda za odbranom egzistencije i dostojanstva državnih službenika u ovoj instituciji.

Elementarno pravo zaposlenih u RGZ-u da dobiju samo ista povećanja kao i svi drugi državni službenici bila su ugrožena jednostranim i besmislenim odlukama direktora Borka Draškovića i njegovih saradnika.

Naše poverenje da će se problemi rešiti nakon potpisivanja dva Sporazuma sa Vladom RS i datih obećanja od strane predsednice Ane Brnabić, je nažalost veoma brzo izigrano.

Koji su razlozi takvog odnosa prema sindikatima koji su priznati partneri u svim drugim institucijama i nivoima nije nam u potpunosti jasno.

Ono što je nesumnjivo, jeste činjenica da su nastale štete i posledice upravo rezultat takvog odnosa Vlade RS i drugih nadležnih instsitucija.

Razmere štete se još uvek ne mogu sagledati jer su mnogi aspekti poslovanja i ponašanja odgovornih lica u Republičkom geodetskom zavodu obavijeni velom tajnosti.

Ono što sasvim jasno možemo videti, jeste evidentan pad efikasnosti u radu RGZ-a i pored prijema više od 500 novih službenika, velike sume utrošenih sredstava od kredita i donacija, negativan rezultat na Doing bussines listi Svetska banke, diskriminaciju zaposlenih i progon sindikata i njihovih aktivista.

Naše apele da je uočena velika nesrazmera i nepravilnosti u trošenju sredstava kredita koji je počeo da se realizuje u 2015. godini u iznosu od 36 miliona evra i rezultata koji su postignuti izgleda da niko od nadležnih nije shvatio.

Prema podacima koji su objavljeni prethodni kredit koji se realizovao do 2014. godine je doprineo da Republika Srbija na pomenutoj rang listi Svetska banke u oblasti registracija nepokretnosti bude na 39. mestu.

Zbog čega je danas na 58. mestu najbolje bi trebalo da znaju oni koji su doveli na rukovodeća mesta sadašnje rukovodioce u RGZ-u.

Sindikati imaju podatak da je od odobrenih 36 miliona evra u RGZ-u utrošeno nešto manje od 3,5 miliona. Gde je ta razlika nije moguće utvrditi uvidom u budžet RGZ-a u poslednjih pet godina.

Verujemo da bi nadležni državni organi i regulatorna tela mogli da daju konkretan odgovor na ovo pitanje koje postavljamo već skoro godinu dana.

Istovremeno, poslednjih nekoliko godina u RGZ-u, se pod firmom digitalizacije i reforme katastra sprovodi virtuelna prividna promena nekih radnih procesa od koje za sada nema vidljive koristi.

Poseban oblik manipulacije je priča rukovodstva o antikoruptivnim merama, a da se istovremeno na rukovodeća mesta postavljaju strani državljani, lica koja su bila hapšena i optuživana za ozbiljna kriminalna dela i sl.

Trošenje para je umesto transparentnosti obavijeno gustom maglom koja se dodatno zamagljuje određenom vrstom podrške koja stiže iz nekih ministarstava i predstavnika vlasti.

Koji su razlozi nama nije poznato, ali podatak da se Ozakonjenje nelegalnih objekata sprovodi na osnovu satelitskih snimaka koji nisu regularni, a koje je rukovodstvo RGZ-a ustupilo ministarstvu građevinarstva pod nerazjašnjenim oklnostima je sasvim dovoljan razlog da se preispita odgovornost nadležnih predstavnika zavoda.

Ili je možda pitanje odgovornosti namenjeno samo radnicima i članovima sindikata koji u skladu sa zakonom stupe u štrajk i pokušaju da odbrane svoja prava kao i da se odluke koje je Vlada RS donela sprovedu u delo.

Gospodine predsedniče, uvažavajući sve vaše državničke poslove očekujemo da nama, a i najširoj javnsoti, iznesete Vaš stav o dešavanjima u RGZ-u za koja verujemo da su Vam poznata u potpunosti.

Najnovija dešavanja oko najavljenog povećanja plata u RGZ-u, ukazuju da možemo očekivati još nepovoljnije odluke rukovodstva koje je opterećeno samo svojim opstankom na položaju.

Da li su njihovi interesi važniji od opštih i interesa velikog broja zaposlenih koji su i nosioci poslova u RGZ-u, molimo Vas da nam odgovorite.“

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.