Foto: Nenad Kovačević

I ovog puta, bez predstavnika države, meštani i turisti su se okupili i zabavljali uz muziku i pesmu sa razglasa, a beton, koji je uliven u temelje stuba buduće gondole na njenoj početnoj stanici, dopremljen je volovskim i konjskim zapregama.

Između premijernog i repriznog početka radova potrošeno je tri godine. Organizovani su protesti građana, radne akcije i mobe zbog, kako navode čajetinski čelnici, političkih i drugih pritisaka centralne vlasti na tu opozicionu opštinu, kao i državnih organa koji opstruišu značajan projekat Zlatiboraca. Ministarstvo građevinarstva je uzvraćalo da lokalna vlast dostavlja nekompletnu dokumentaciju i zbog toga nije data dozvola za gradnju. Krajem prošle godine Ministarstvo je dalo dozvolu i za petu fazu, radove na poslednjoj stanici gondole na vrhu Tornika, pa je gradnja počela od kraja ka početku. Februara ove godine usledila je dozvola za radove prve faze, na početnoj stanici.

Zlatiborci nisu zadovoljni dinamikom izdavanja dozvola, pa je predsednik opštine Milan Stamatović zapretio da će „ukoliko Ministarstvo ne bude izdalo dozvolu za ostale tri faze do Vidovdana, Zlatiborci otići po nju“: – Naivno smo verovali da će država imati razumevanja za našu investiciju i da ćemo gondolu izgraditi vrlo brzo i umesto da danas obeležimo početak njenog puštanja u rad, mi smo na početku investicije. Bili smo strpljivi od 2015, ali sve vreme nas ponižavaju i ucenjuju. Dokumentaciju iz Ministarstva građevinarstva nam vraćaju sa obrazloženjem da zahtev nismo predali u jasno prepoznatljivom fontu. Mi nismo protiv naše države, ali neću da radim za vaninstitucionalne horde i paravojne jedinice SNS, koje su uzurpirale kompletnu vlast, već želim da odem u ministarstva, čiji organi rade u skladu sa zakonom.

Čajetina je „jedina slobodna srpska teritorija“ i „više nećemo dozvoliti da nas potcenjuju i od danas nećemo prekidati radove“, poručio je Stamatović, čije su reči okupljeni pozdravili sa odobravanjem i aplauzom. Istakavši da „svih 647 kvadratnih kilometara Zlatibora pripada Zlatiborcima, a ne SNS-u, ljudima koji su bliski naprednjacima i braći Vučić“, on je podsetio da još nije rešen problem vlasništva zlatiborskog zemljišta od 2.313 hektara, koje je Ministarstvo građevinarstva pokušalo da pokloni privatizovanom PK „Zlatibor“, što je lokalna samouprava sprečila.

Navodeći da Čajetina gradi gondolu „u opštem interesu, a ne u ličnim interesima predstavnika republičke vlasti, oličene u liku velikog vođe i diktatora Aleksandra Vučića“, on je objasnio da se taj projekt realizuje u skladu sa zakonom, te da lokalna samouprava „ne poziva na nasilje i ne želi sukobe sa državom, već zahteva od državnih organa da poštuju zakon i Ustav“.

Ocenivši da je „proglašenjem Parka prirode Zlatibor, SNS uvukla ruku u džep vlasnicima imanja i vikendica koji će morati da plaćaju dodatni porez od 10.000 dinara i više“, Stamatović je upozorio da „država namerava da na Zlatiboru uvede Plan posebne namene“, čime bi se, kako je objasnio, stavili van snage svi planovi lokalne vlasti:

– Nećemo dozvoliti da bilo ko, mimo izbora, uspostavlja vlast u Čajetini. Želimo da olovkom i zakonima ostvarujemo opšte interese i sve što radimo je u skladu sa zakonom i ustavom, ali nije u interesu SNS i braće Vučić.

Sukob drčnih Zlatiboraca sa aktuelnim režimom Zoran Kesić, koji je bio gost Zlatibora tokom prvomajskih praznika, uporedio je sa strip pričama o hrabrim stanovnicima galskog sela i njihovom borbom protiv Rimske imperije, a potom ocenio da će, poput niškog aerodroma, vlast preuzeti zlatiborsku gondolu, čim počne da ostvaruje prihode.

– Šta bi falilo vašem poglavici Stamatoviksu da potpiše pristupnicu i da pređe u Rimljane? Danas biste ovde imali delegaciju centuriona, sve predstavnike senata, čak i sam Cezar bi došao da kaže: „Ova gondola biće najlepša i najduža u istoriji Srbije i za nju sam zaslužan isključivo ja“ – nasmejao je okupljene Kesić, a potom nastavio:

– Država se svojski potrudila da blokira i oteža dobijanje građevinske dozvole za gondolu. Kako, bre, Zlatiborci ne razumete? To je za vaše dobro. Država je želela da se uveri da vi zaista i svim srcem želite gondolu i omogućila vam je da se pečete na živoj vatri i to u fazama, a dozvola je lepa samo dok se čeka.

Na Zlatibor je dobrodošao i sam predsednik Vučić, „ali da se ne lažemo, pre će se završiti ovaj vaš Zlatibor iz vazduha nego Beograd na vodi“, poručio je Kesić, s kojim su se okupljeni fotografisali, razgovarali i šalili.

Borba olovkom i humorom

– Mi se borimo za slobodu i cilj nam je da našu slobodnu teritoriju proširimo na celu Srbiju – rekao je Stamatović i citirao Šantića da „volovi trpe jaram, a ne ljudi“, poručivši da Čajetinci „ne pristaju da nose naprednjački jaram, već žele da budu slobodni“:

– Za gondolu, ali i za ostale naše investicije, želimo da se borimo olovkom, satirom i humorom i zbog toga je sa nama Zoran Kesić.

Tekst je deo projekta „TURIZAM I EKOLOGIJA – razvojne šanse Čajetine“, koji se sufinansira sredstvima Opštine Čajetina.