Srbija: Migranti izloženi većem riziku od oboljevanja, podrška EU pri lečenju 1Ilustracija Migranti Foto: Beta/AP/Francisco Seco

Migranti i izbeglice će verovatno imati dobro opšte zdravlje, ali mogu biti izloženi riziku od bolesti tokom tranzicije ili dok borave u zemljama prijema zbog loših životnih uslova ili prilagođavanja novom načinu života.

Kako migranti i izbeglice postaju skloiniji od lokalnog stanovništva da razviju i nezarazne i zarazne bolesti, tako je neophodno da dobiju blagovremeni pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, kao i svi drugi.

Ovo je najbolji način da se spasu životi i smanje troškovi lečenja, kao i da se zaštiti zdravlje građana koji žive u toj zemlji, neki su od zaključaka ovog izveštaja.

Kada je reč o zdravstvenim uslugama za migrante i izbeglice koji borave u Srbiji, one se pružaju u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji.

Podrška Evropske unije gradovima i opštinama u kojima borave migranti i izbeglice ima za cilj da doprinese prihvatanju i razumevanj u pitanja sa kojima se migranti/izbeglice suočavaju u lokalnim sredinama.

Projekat pospešuje izgradnju odnosa između lokalnog stanovništva i migranata i izbeglica i unapređuje infrastrukturu i sistem zdravstvene zaštite.

U okviru Podrške EU gradovima i opštinama u kojima borave migranti unapređuju se kvalitet, efikasnost i dostupnost zdravstvenog sistema i usluga u određenim opštinama.

Akrivnosti su obuhvatile unapređivanje infrastrukture kroz nabavku opreme za prevenciju zaraznih bolesti za zavode za javno zdravlje u Vranju, Pirotu, Uzicu, Novom Pazaru, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Valjevu i Šapcu i za Institut za biocide u Beogradu u vrednosti od 165.000 evra.

Sada su svi instituti i zavodi spremni da pružaju usluge dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u punom kapacitetu. Takođe, sprovedena je  nabavka 14 specializovanih sanitetskih vozila za domove zdravlja u vrednosti  od 450.000 evra kao i nabavka laboratorijske oprema za brzu dijagnostiku i detekciju zaraznih bolesti za mrežu instituta i zavoda za javno zdravlje i dva PCR setaza Institut za javno zdravlje Srbije i Kliniku za infektivne bolestiu u Beogradu i to u vrednost od 300.000 evra.

Prenos  znanja i obuke za zdravstvene radnike su doprineli da se unaprede veštine pružalaca usluga u javnom sektoru u Srbiji.

U partnerstvu sa nacionalnim institutom i zavodima za javno zdravlje sprovedena je kampanja za podizanje zdravstvene informisanosti za migrante, izbeglice i lokalno stanovništvo u Srbiji na relevantne teme. U tom cilju održana je 51 radionica sa 853 učesnika.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.