Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Neke se dobijaju zvanično, neke „ispod žita“, do njih se dolazi pitanjima na konferenciji, razgovorom u kafiću, telefonskim putem… Ipak, veliki deo informacija koje su po mišljenju redakcije Danasa značajne za građane dobijaju se (ili bi trebalo da se dobijaju) od državnih institucija. I iako nominalno rade za iste te građane koji ih plaćaju, državne institucije često, i sve češće, naprosto odbijaju da odgovaraju na pitanja koja novinari postavljaju. Pred vama je spisak od svega nekoliko nasumično izabranih pitanja iz poslednjih meseci koje je država odlučila da ignoriše.

Institucija: Poreska uprava

Pitanje: Kada je i zbog čega odblokiran račun Adria Media Group? Šta se to desilo da se stvore uslovi da račun bude odblokiran? Da li to znači da je uklonjena opasnost da poreski obveznik osujeti, onemogući i učini neefikasnim njegovu naplatu, kako je glasilo prvobitno obrazloženje blokade računa ove kompanije?

Ovo pitanje se, podsetimo, odnosilo na slučaj blokiranja računa kompanije Adria Media Group koja, između ostalog, izdaje dnevnik Kurir. Naime, račun ove firme blokiran je neposredno nakon što je njen vlasnik Aleksandar Rodić ušao u sukob sa vladajućom strukturom i promene uređivačke politike Kurira, koji je preko noći od provladinog tabloida postao oštri kritičar vlasti. Međutim, nakon što se sukob „izgladio“, a Kurir vratio na stare pozicije, račun je, odblokiran. Odbijanjem da odgovori, Poreska uprava je propustila priliku da stane na put glasinama da se ova institucija zloupotrebljava kako bi vlast „ukrotila“ neposlušne medije. Uzgred, obraćanje Poreskoj upravi se često pokazuje kao uzaludan posao pošto im je praksa da ili ne odgovore na pitanja, ili da se pozovu na zakon koji im onemogućava da to učine. Iz tog razloga, čitaoci Danasa su, između ostalog, uskraćeni za informacije o tome da li su kontrolisane uplate doprinosa u firmi MBA Ratko Mitrović Niskogradnja, Goši iz Smederevske Palanke…

Institucija: Ministarstvo privrede

Pitanje: Da li je potpisan ugovor između Srbije i nemačke kompanije Tenis? Ako nije, kada će biti?

Kada se celokupan državni vrh trijumfalno obrati javnosti sa najavom da u zemlju dolazi jedan od najvećih proizvođača mesa koji će preobraziti domaću poljoprivredu, pitanje o datumu potpisivanja ugovora deluje logično. Pritom, ne postoji nikakav razlog zbog kojeg bi država odbijala da na njega odgovori, pogotovo ako se uzme u obzir da bi svaka priča na ovu temu bila po njih afirmativna. Međutim, nadležni u Ministarstvu privrede očigledno nisu tako mislili, zbog čega je ostala senka da se iza priče o dolasku Tenisa mnogo šta krije. Isto može da se kaže i za otvaranje ponuda za privatizaciju Galenike i kupovinu Gumoplastike iz Bujanovca, pošto su ignorisali i pitanja o tim poslovima.

Institucija: Ministarstvo omladine i sporta

Pitanje: Da li će ministarstvo dati uputstvo sportskim savezima kako da se njihovi takmičari ponašaju na takmičenjima na kojima učestvuju i takmičari Kosova? Ako hoće, kada će to učiniti i kakvo će uputstvo dati? Kakav je stav Ministarstva o organizovanju sportskih takmičenja u Srbiji na kojima je Kosovo izborilo pravo učešća?

To što je Kosovo „neodvojivi deo Srbije“ stvorilo je i stvara veliki broj problema kako srpskim tako i kosovskim sportistima. Prethodno pomenuta pitanja poslata su Ministarstvu sporta neposredno nakon što je otkazan turnir za rukometašice u Kragujevcu na kojem je trebalo da se pojave takmičarke sa Kosova zbog čega se srpski rukometni savez suočio sa kaznom, a pre održavanje Evropskog karate prvenstva u Novom Sadu, na kojem karatistima sa Kosova nije omogućeno učešće nakon brojnih peripetija. Tokom svih ovih događaja Ministarstvo sporta ostalo je nemo ostavljajući tako utisak da je naivno misliti da se odgovori na sportska pitanja mogu dobiti u nadležnom ministarstvu odnosno da ih valja potražiti među političarima, koji se ipak u sve razumeju.

Institucija: Osnovno javno tužilaštvo u Vrbasu

Pitanje: U kojoj fazi se nalazi istraga po krivičnoj prijavi koju je u maju 2017. godine podneo Saša Radulović, predsednik poslaničke grupe „Dosta je bilo“ u skupštini Srbije, u kojoj sumnjiči N. N. lica da su tokom prethodnih lokalnih izbora u Vrbasu počinili krivično delo Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem? Koje je sve istražne radnje preduzelo OJT u Vrbasu, postupajući po ovoj prijavi?

Naime, odbornici pokreta Dosta je bilo uočili su izvesne nepravilnosti tokom prošlogodišnjih lokalnih izbora. Radilo se o tome da je veliki broj glasačkih listića, na kojima je zaokružena Srpska napredna stranka i Pokret socijalista, imao na sebi upisanu šifru. Kako je ovo pobudilo sumnju da se radi o izbornoj prevari, bivši predsednik DJB-a podneo je krivičnu prijavu. Tužilaštvo nadležno za njeno procesuiranje nije našlo za shodno da, godinu dana od lokalnih izbora, odgovori Danasu šta je urađeno po toj prijavi, iako tražene informacije ni na koji način ne bi ugrozile istragu.

Institucija: Republičko javno tužilaštvo

Pitanje: Da li je RJT postupalo po Predlogu za podnošenje tužbe radi utvrđenja ništavosti Ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi“ sa predlogom za određivanje privremene mere“ koju je krajem marta 2017. godine podnela Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd?

I dok je situacija sa pojedinačnim tužilaštvima raznolika kada se radi o saradnji sa medijima, sa najvišim tužilaštvom nema dileme. Oni su veoma konzistentni u svom odbijanju da odgovaraju na pitanja novinara. To važi kako za samu instituciju, tako i za republičku tužiteljku Zagorku Dolovac, koja, stiče se utisak, izbegava da se pojavljuje na događajima na kojima će biti prisutni predstavnici medija.

Institucija: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Pitanje: Zbog čega se više od 17 meseci čeka sa izborom načelnika Uprave kriminalističke policije? Da li je u planu izbor načelnika UKP-a u doglednoj budućnosti i ukoliko jeste – kada?

Foto: FoNet/ MUP

Umesto ovog pitanja, moglo bi isto tako da stoji sijaset drugih upućenih Ministarstvu unutrašnjih poslova, pošto ova institucija odgovara na ista u izuzetno retkim slučajevima. Pa tako su sva pitanja koja imaju ikakvih dodirnih tačaka sa istragom rušenja u Savamali ostala neodgovorena, uključujući i ono o tome da li je pokrenut disciplinski postupak protiv policijskog službenika Gorana Stamenkovića koji je bio dežuran u noći rušenja. NJihov stav da odbijaju bilo kakvu komunikaciju bi donekle bio razumljiv da istovremeno u vlasti bliskim tabloidima svakoga dana ne mogu da se pročitaju informacije iz istrage koje direktno utiču na njen tok, krše pretpostavku nevinosti i usmeravaju rad pravosudnih organa.

Sve manje poziva

Pored deficita odgovora od državnih institucija, novinari Danasa se u poslednje vreme suočavaju i sa još jednim problemom. Naime, sve češći su slučajevi da na naše, svima dobro poznate internet adrese, ne stignu pozivi za određene događaje. Poslednji takav propust dogodio se Srpskoj naprednoj stranci koji našoj redakciji nisu poslali poziv za konferenciju za medije na kojoj su izašli u javnost sa svojim kandidatom za gradonačelnika Beograda. Međutim, kako je saopštenje poslato novinskim agencijama, naš novinar je uspeo da sazna za njega, ode na događaj i izvesti čitaoce Danasa da je predlog SNS-a za gradonačelnika Zoran Radojičić. Nadamo se da će se ovakve slučajne greške prorediti u budućnosti.