Foto: Arhiv Turističke organizacije Pirota

Ta nesvakidašnja lepotica bogata je florom i faunom i pravo je mesto za uživanje. Veliki broj kristalno čistih izvora, reka, Zavojsko jezero, sela u srcu Stare planine, sve su to potencijali koje treba očuvati i unaprediti jer su veliki turistički ali i još više ekološki potencijal, što će u godinama i decenijama koje dolaze imati sve veći značaj.

– Celo ovo područje karakteriše veliki broj biljnih i životinjskih vrsta, od kojih je mnogo endemskih, pa zato i čine ovo područje specifičnim i interesantnim sa svih aspekata, posebno sa aspekta turizma. Poslednjih godina je dosta učinjeno na njenom očuvanju, ali i na razvoju turizma na Staroj planini. U mnogim staroplaninskim selima postoje kategorisane kuće za turizam i objekti za izdavanje. Jedna od značajnijih destinacija je selo Dojkinci, gde je napuštena vojna karaula rekonstruisana u Sportsko-rekreativni centar u koji i leti i zimi rado dolaze turisti iz zemlje i inostranstva – kaže za Danas stručni saradnik Turističke organizacije Pirota Dragan Jovanović.

Istovremeno se, naglašava, stvaraju uslovi za razvoj poljoprivrede, pre svega stočarstva kao osnove za proizvodnju čuvenih pirotskih brendova ćilima, kačkavalja i peglane kobasice, koji na poseban način zaokružavaju ponudu ovog kraja.

Seoski smeštaj je razvijen i u Gostuši, Gradašnici, Rsovcima, Slavinju, Temskoj, Sukovu i Toplom Dolu, te na Zavojskom jezeru. Ovaj kraj ima brojna izletišta, najveći deo je upravo na Staroj planini, a čitavo područje obiluje brojnim manastirima i crkvama. Na Staroj planini je više od 200 kilometara obeleženih pešačkih staza, kao i najveći broj vodopada u Srbiji.

– Vikend naselje Zavoj nalazi se u Parku prirode Stara planina na obalama Zavojskog jezera koje pruža velike mogućnosti za ribolov. Na drugoj strani Stare planine je Planinarski dom, udaljen od grada 12 kilometara. Izletište je atraktivno i leti i zimi. Postoji odlično uređena i opremljena ski-staza, sa žičarom i veštačkim osnežavanjem. Jedno od popularnih izletišta je na reci Temštici i Temačka klisura koju meštani zovu „Mali Kolorado“. Kroz Temačku klisuru teče reka Temštica koja stvara zaseke i strme litice, na pojedinim mestima visoke i preko 200 metara, kaže Jovanović.

Posebno izdvaja bogatstvo reke potočnom pastrmkom, kao i izletišta i odmarališta u predelu same klisure: – Veoma su posećena i izletišta Dojkinci i Vrelo u srcu Stare planine. Izdvojio bih i Slavinjsko grlo koje svakako treba videti i uživati u njegovoj lepoti.

Sve su to potencijali, počev od bogatstva flore i faune, preko reljefa i kulturno-istorijskih spomenika i spomenika prirode resursi koje treba iskoristiti u turističke svrhe, ali pri tom usmeriti se na eko-turizam kako bi se sve to sačuvalo, uveren je naš sagovornik.

Klisura Vladikine ploče

Na 2,5 kilometara od sela Rsovci na Staroj planini nalazi se kanjon Vladikine ploče. Proteže se do sela Pakleštica i početka Zavojskog jezera sa vertikalnim i izuzetno strmim i nepristupačnim liticama. Klisuru karakteriše bogatstvo flore i faune. Sama klisura, kao i jedinstvena pećina Vladikine ploče obeležena je pešačkom signalizacijom od sela Rsovci do Pakleštice i do nje se može doći samo pešice.

Vodopadi na Staroj planini

Stara planina je bogata i brojnim vodopadima, a turistima i ljubiteljima netaknute prirode su svakako interesantni Koprenski vodopad, Tri kladenca, Tupavica, Piljski, Čunguljski, Kutulski i Kaluđerski vodopadi i vodopad Bukov do.

Tekst je deo projekta „Turistički i ekološki potencijali Parka prirode Stare planina“, koji se sufinansira sredstvima Grada Pirota. Stavovi izneti u tekstu ne odražavaju nužno stavove organa koji je odobrio sredstva

Povezani tekstovi