„U predivnoj atmosferi, blizu stotinu hiljada beograđana dočekalo je jugoslovensku košarkašku reprezentaciju, koja je na Svetskom prvenstvu u Atini osvojila zlatnu medalju. Skandiranjem, zastavama i bakljama, beograđani su juče napravili istinski spektakl svojim ljubimcima. Već oko podneva, sat vremena pre nego što je avion sleteo na surčinski aerodrom, grad je bio u transu. Mladići i devojke obojeni u boje nacionalne zastave špartali su ulicama Beograda, dok su duž puta od aerodroma do platoa ispred Savezne skupštine građani željno iščekivali plave momke da ih još jednom podzrave.Okupljenim navijačima prvi se obratio kapiten reprezentacije Aleksandar Đorđević: ’Igrali smo za vas. Vi ste svetsk prvaci, zbog ovakvog dočeka vredi sav trud koji smo uložili poslednja dva meseca’.Najbolji igrač svetskog prvenstva, Dejan Bodiroga, vidno uzbuđen, kratko je rekao: ’Pokazali smo celom svetu da se ovde igra najbolja košarka na svetu. Zaslužili ste ovakvo slavlje’“, deo je reportaže koju je sa dočeka košarkaša pisao novinar Danasa Aleksandar Stošić.

Međutim, uspeh košarkaša, koliko god okrepljivao dušu, nije mogao na duže staze da skloni fokus sa humanitarne katastrofe koja se razmotavala na Kosovu tih dana. Sredinu avgusta, domaću ali i međunarodnu javnost, šokrao je članak koju je napisao nemački novinar Erih Ratfelder. Njegov izveštaj  o „otkriću masovnih grobnica na Kosovu“ objavio je berlinski dnevnik Tagescajtung, kao i bečki list De presse. Svoje tvrdnje Ratfelder je temeljio „na izjavama neimenovanih očevidaca“, dok se iz samog teksta nije moglo naslutitu da li je i sam video masovne grobnice, udaljene oko 700 metara od Orahovca. „Grobovi se nalaze usred vinograda na putu prema Suvoj Reci. To mesto je do sada služilo kao deponija smeća. Među 567 ubijenih trebalo bi da se nalaze i leševi 430 dece. Ostali mrtvi još nisu zakopani“, piše list.

Ipak, strani mediji su Ratfelderove tvdnje primili sa zrnom soli, što je fokus priče bacilo na samog novinara. On je u je u intervjuu austrijskom državnom radiju ORF objasnio da je obišao Orahovac i u blizini jedne deponije smeća, nadomak grada, „osetio grozan miris“, koji, prema njegovom mišljenju, „može da potiče samo od leševa“. On je rekao da nije video ni jednu masovnu grobnicu, niti bilo koji leš, ali da su mu neki svedoci ispričali da postoje dve masovne grobnice, u kojima su sahranjeni civili.

Ratfeldov tekst zaintrigirao je i Kurir, jedan od najtiražnijih austrijskih listova. „Naravno da ne mogu da iskopam svu zemlju i brojim leševe“, rekao je za Kurir, kako se navodi, „hipernervozni“ Ratfelder u telefonskoj izjavi tom listu. „Ja sam prilikom obilaska video ukupno tri mesta na kojima postoje tragovi od buldožera i gde je smrad bio neizdrživ“, objasnio je Ratfelder, dodajući da je to mesto ranije bilo deponija.

Pošto Ratfelder očito nije delovao ubedljivo za Kurir, vest o postojanju masovnih grobnica u Orahovcu ispitao je srpski novinar i česti saradnik ovog austrijskog dnevnika, Dejan Pavlović. On je istakao da za navodno postojanje masovnih grobnica nije našao nikakve dokaze. Pavlović je dodao da nekoliko desetina novinara traga za eventalnim dokazima otome, kao i posmatrači EU i istakao da niko od njih ništa nije našao.

Dok je trajala potraga za masovim grobnicama u Orahovcu, izveštač AFP-a je javio da je u Prizrenu video pripadnike srpskih paravojnih snaga, kako se voze civilnim automobilima i uvode vladavinu terora po gradu i okolini. Ti ljudi, koje AFP opisuje kao dobro naoružane mušarce u civilu ili sa delovima uniformi na sebi lutaju ulicama Prizrena i prigradskim putevima u kolima bez registarskih tablica. Neki od njih nose vojničke kape i duge brade. „Sa neprekidno pritisnutim sirenama, oni mašu rukama i naređuju automobilisitma da se poređaju uz ivičnjak. Svi se odmah pokoravaju, uključujući i policijska vozila“, piše AFP, a prenosi Danas.

Istog dana, mogla se pročitati i vest da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pozvalo kosovske Albance da se vrate u svoje kuće i sela i obećalo da će im garantovati bezbednost. „U letku štampanom na srpskom i albanskom jeziku, koji je juče iz aviona bacan na Kosovu i Metohiji, MUP Srbije je poručio kosovskim Albancima da ‘teroristi neće doneti nikakvo dobro’ i da ’Vlada Srbije pravi jasnu razliku između svojih građana i terorista’“, pisao je Danas.

Prikladan kontekst u kojem su ove vesti dolazile dalo je saopštenje Saveznog zavoda za statistiku. Naime, kako su istakli u zavodu, pre dvadest godina, za prosečnu junsku jugoslovensku neto platu od 1,010 dinara moglo se kupiti 256 kilograma hleba ili 324 litara kravljeg mleka ili 92 litre ulja. Prosečan Jugosloven je radio 41 minut za kilogram hlega, 33 minuta za litar mleka i jedan čas i 55 minuta za litar ulja. Osim osnovnih prehrambenih proizvoda za platu se moglo kupiti 11 kilograma kafe. Za zadovoljavanje kulturnih potreba u obliku bioskopske predstave bilo je potrebno dva sata i devet minuta rada, a za mesečnu platu mogle su se kupiti 82 ulaznice.

„Činjenica da za preživljavanje četvoročlane porodice danas nisu dovoljne ni dve prosečne plate govori nam da su pod režimom Slobodana Miloševića danas gotovo svi penzioneri i najmanje polovina zaposlenih osuđeni na glad“, izjavio je predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić. On je dodao da za bedu u kojoj se našao naš narod nisu prvenstveno odgovorne sankcije i rat, već vlast koja je svoje interese pretpostavila nacionalnim.

Paralelno sa kosovskom krizom, koja je do avgusta ’98 bila u punom zamahu, na drugom kraju planete nazirao se početak krize koja će obeležiti početak dvadeset prvog veka. „U glavnom gradu Kenije ubijeno je najmanje 158 ljudi, među kojima 11 Amerikanaca i 21 Kenijac zaposlen u američkoj ambasadi ispred koje je eksplodirao automobil bomba. U atentatu u Najrobiju povređene su ukupno 4,824 osobe. U Dar es Salamu pogunulo je deset lica, dok je 70 još u bolnici, javila je Radio Tanzanija. Prema vestima AFP, napade na američke ambasade ‘verovatno su izveli pripadnici Međunarodnog islamskog fronta’, islamske grupe okupljene oko saudijskog opozicionara Osame bin Ladena“, pisao je Danas.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.