Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Oni su u zatvoru od 23. novembra 2018, ali optužnica protiv njih još nije podignuta. Advokat Negovan Šaranović, branilac Nedeljka Spasojevića, izjavio je za Danas da će obojica osumnjičenih u ponedeljak stupiti u štrajk glađu radi ispunjenja njihove molbe za premeštanje iz zatvora u Gnjilanu u zatvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na pitanje da li je Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa KiM i ranije pominjana u dokumentima Specijalnog tužilaštva Kosova, koje vodi istragu o Ivanovićevom ubistvu, advokat Šaranović odgovara da su se njene medijske izjave sporadično i pre pojavljivale, ali da Spasojevića i Rošića one ne terete, nego svedočenja glavnih svedoka, čiji je identitet zaštićen i označeni su brojevima.

Šaranović smatra da je pojavljivanjem zahteva za produženje pritvora u medijima, na društvenim mrežama i na konferencijama za novinare „verovatno kršenje istražne procedure“, ali da je to stvar kosovskog specijalnog tužioca Sulje Hodže.

Iz Specijalnog tužilaštva Kosova, koje je 8. marta 2018. preuzelo slučaj ubistva Olivera Ivanovića od Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici zbog „curenja informacija“, Danas nije dobio odgovore na pitanja da li Tužilaštvo ima saznanja kako su se njihova dokumenta o istrazi našla u javnosti i u rukama zvaničnika Srbije, zbog čega je izjava Rade Trajković iz 2018. sad u zahtevu za produženje pritvora Nedeljku Spasojeviću i Marku Rošiću i da li je to deo saradnje pravosudnih organa Beograda i Prištine na rasvetljavanju Ivanovićevog ubistva? Bez odgovora je i pitanje da li će Specijalno tužilaštvo sprovesti istragu o „curenju“ informacija i da li preuzima na sebe odgovornost za obračune vlasti u Beogradu sa političkim neistomišljenicima u okviru istrage o političkom ubistvu kakvo je likvidacija Olivera Ivanovića.

U diplomatskim krugovima u Prištini spekuliše se da je navodno „curenje dokumenta“ Kosovskog tužilaštva, čija se autentičnost čak dovodi u pitanje, pokušaj miniranja istrage.

Iako „glasan“ preko društvenih mreža, šef Kancelarije za KiM Marko Đurić već dva dana ignoriše pitanja našeg lista. On Danasu nije odgovorio da li je objavljivanjem dokumenta Specijalnog tužilaštva Kosova ugrozio istražni postupak i da li je tražio od srpskog tužilaštva da ispita Radu Trajković zbog izjava zbog kojih je javno optužuje. Takođe nije odgovorio ni da li postoji saradnja i cirkulacija dokumenata između Beograda i Prištine i da li bi i iskazi svedoka u istrazi o Ivanovićevom ubistvu takođe mogli da se nađu u javnosti, te da li su njegove izjave na društvenim mrežama i zloupotreba tabloida bliskih vlasti zastrašivanje i etiketiranje političkih neistomišljenika. Đurić nje želeo da komentariše ni spekulacije iz Mitrovice da je sve ovo što se dešava delom posledica pritiska porodice Marka Rošića, koja krivi potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je u bekstvu i pod zaštitom zvaničnog Beograda, što im je sin u zatvoru.

– Činjenica je da je dokument „procurio“ od tužioca. Ne znam status izjave Rade Trajković, ali to što je dala izjavu ne znači i da je svedok u istrazi. Iz dokumenta koji je stigao na društvene mreže i u javnost stiče se utisak da se istraga vodi na osnovu medijskih izjava, što stvara lošu sliku o kapacitetu i profesionalnosti Specijalnog tužilaštva Kosova. Naravno, to će imati i negativne posledice po Radu Trajković. Ona je javna ličnost i ovakvim napadima dovedena je u pitanje i njena fizička bezbednost – ocenjuje za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Zaštita od Vučićevih pretnji

Rada Trajković izjavila je za Danas da joj je KPS ponudila juče zaštitu na KiM, što je odbila. „Ne treba mi ničija zaštita, tražiću bezbednosnu zaštitu od pretnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, kaže Rada Trajković, napominjući da je tužilaštvo Srbije nikada nije pozvalo zbog ubistva Olivera Ivanovića. Balša Božović, poslanik DS, zatražio je juče „hitnu informaciju o bezbednosnoj proceni ugroženosti Rade Trajković zbog skandaloznih natpisa dnevnog lista Alo i govora mržnje koji je sebi dozvolio Marko Đurić“. Božović kaže da „ovo sve podseća na medijski linč protiv Olivera Ivanovića neposredno pred njegovo ubistvo“.

KRIK: Istraga proširena na Veselinovića i Mihailovića

Portal Krik objavio je juče da je Specijalno tužilaštvo Kosova 12. aprila donelo rešenje o proširenju istrage o ubistvu Olivera Ivanovića na Zvonka Veselinovića i Milana Mihailovića, kojima se na teret stavljaju četiri krivična dela. Oni se sumnjiče za učešće u organizovanju kriminalne grupe, ugrožavanje osoblja UN i pomoćnog osoblja, izazivanje opšte opasnosti i teško ubistvo. Nedeljka Spasojevića Tužilaštvo sumnjiči da je pomogao izvršiocu tako što mu je olakšao da pobegne sa lica mesta službenim vozilom policije. Marko Rošić je pod istragom zbog pisma pronađenog u Ivanovićem džepu u kom je napisan registarski broj džipa u vlasništvu Rošićeve porodice. Za pripadnika KPS Dragišu Markovića, koji je u februaru pušten na slobodu, uz obavezu da se javlja u policijsku stanicu, sumnja se da je sa uviđaja prenosio podatke jednom policijskom službeniku u Srbiji.

Tahiti: Lažna dokumentacija

Kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri optužio je juče Aleksandra Vučića da je pokazao „lažnu dokumentaciju“ u vezi sa istragom o ubistvu Olivera Ivanovića i da „pokušava da manipuliše procesom“. Tahiti tvrdi da je „lažan zahtev kosovskog tužilaštva za produžetak pritvora Spasojeviću i Rošiću“. Portal kossev.info prenosi izjavu Marka Đurića da su zahtev dostavili njihovi branioci. Negovan Šaranović je to negirao juče za naš list, ali nije mogao da garantuje i za Rošićevog advokata Mahmuta Haljimija.

Povezani tekstovi