Sud ignorisao dokaze iz Španije nađene prilikom hapšenja Luke Bojovića 1Foto: EPA/ J. L. PINO POOL

Dodatno, kako je primećeno u presudi, „sud nije izneo na nedvosmislen način zaključak o tome da su navedeni dokazi izričito suprotni bilo kojoj normi pravnog poretka Republike Srbije, niti je pružio argumentaciju da su dokazi suprotni međunarodnim standardima ljudskih prava u krivičnom postupku“.

Naime, Luka Bojović je bio optužen za učešće u trostrukom ubistvu, kao i za udruživanje radi vršenje krivičnih dela. On je 2015. godine pravosnažno oslobođen optužbi pošto je prvostepenu oslobađajuću presudu potvrdio i Apelacioni sud u Beogradu. Međutim, Republičko javno tužilaštvo je u julu ove godine podnelo Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti, koji je, pre dva dana je objavljeno, bio osnovan.

Pored već spomenutih povreda postupka, Vrhovni kasacioni sud je zaključio da je zakon prekršen i kada se cenilo da li da se čitaju pisma koja su pronađena u stanu u Španiji u kojem je živeo Bojović. Kako se deo pronađenih pisama ticao komunikacije Bojovića i njegovog branioca, Viši sud je doneo odluku da se radi o poverljivoj prepisci. Ipak, po oceni Vrhovnog kasacionog suda, prvostepeni sud nije dao razloge zbog kojih nije uzeo u obzir pisma koja se ne tiču komunikacije branioca i optuženog. Takođe, sud je propustio da izloži koje konkretne odredbe bi bile povređene ako bi prepiska bila uzeta kao dokaz.

Ipak, i pored toga što je presuđeno da je u više tačaka povređen zakon, oslobađajuća presuda Luki Bojoviću je pravosnažna i u tom smislu ova odluka Vrhovnog kasacionog suda neće uticati na njega. On je pred domaćim sudovima već osuđen na 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja pištolja i falsifikovanja lične karte, ali je tu kaznu izdržao španskom zatvoru. On u Španiji služi kaznu od 18 godina zbog zločinačkog udruživanja, posedovanja oružja i falsifikovanja isprava.

Veće Višeg suda u Beogradu koje je donelo ovu oslobađajuću presudu, danas sudi u postupku koji se vodi protiv bivših rukovodilaca RDB-a zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Ovo veće, u sastavu Snežana Jovanović, Vladimir Mesarović i Dragan Milošević, nedavno je bilo oštro kritikovano od dela javnosti zbog toga što je dva puta izuzimalo izveštaj o baznim stanicama, prema navodima tužilaštva dokaz koji pokazuje da kretanje i komunikaciju optuženih. Ipak, pošto je Apelacioni sud dva puta obarao tu odluku, veće Višeg suda je odlučilo da prihvati ovaj dokaz.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.