Sud odbio žalbu REM-a, SBB ima pravo da odredi raspored kanala 1Foto: FreeImages / Ernesto Ferreyra

Prekršajni apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na prvostepenu presudu, ocenjujući da kablovski operator SBB ima pravo da odredi sopstveni redosled kanala, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS), i podsetilo da je REM tvrdio da SBB tako krši Zakon o elektronskim medijima

Sukob je, kako podseća UNS, nastao pošto je SBB svoju televiziju Nova S stavio ispred RTS1.

Sud je presudio u korist SBB tvrdeći da u momentu kada je ovaj kablovski operator promenio raspored kanala nije postojao obavezujući akt, pravilnik ili drugi podzakonski akt, koji bi propisao bliže kriterijume za logičku numeraciju kanala.

U presudi, u koju je UNS imao uvid, zaključuje se da SBB nije mogao da postupa suprotno pravilniku jer on u tom momentu nije ni postojao, kao i da operater nije prekršio Zakon o elektronskim medijima, odnosno odredbu kojom se obavezuje da distribuira medijske usluge na pravičan, transparentan i nediskriminatoran način.

REM je uložio žalbu na ovakvu presudu, podseća UNS, ali je presuda krajem prošle godine potvrđena i u drugom stepenu.

„Prekršajni apelacioni sud smatrao je da nije dokazano da je promena redosleda uticala na slobodu izražavanja i javni interes u oblasti informisanja, a prvu poziciju Javnog servisa vidi kao praksu koja se ne može smatrati zakonskom obavezom operatora“, objavio je UNS.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Sud odbio žalbu REM-a, SBB ima pravo da odredi raspored kanala”

  1. REM je nešto preduzeo? Ovo je preduzeo? Ako je ovo bio najveći problem naših televizija onda REM može i da se ukine, da ovaj narod ne plaća i taj trošak.

  2. Kako mts moze da stavlja sta hoce i menja knanale svaki dan, zasto privatna firma ne bi to isto mogla svojim pretplatnicima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.