Foto: Stefana Savic

Razlog odlaganja je, kao i prethodnih nekoliko puta, to što dokumentacija iz BiH neophodna za nastavak ovog suđenja nije dostavljena Tužilaštvu za ratne zločine Srbije. Naredni glavni pretres je zakazan za 10. april ove godine.

Kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), Maksimović se tereti da je vršio ubistva, protivzakonita zatvaranja i silovanja civila bošnjačke nacionalnosti, i to 9. maja 1992. u mestima Repovac i Glogova (opština Bratunac), zajedno sa još nekoliko naoružanih nepoznatih pripadnika VRS. Maksimović je optužen i za više ubistava osoba bošnjačke nacionalnosti u Zvorniku 1992. godine, i to u objektu „Standard“.

Pred Višim sudom u Beogradu sutra bi trebalo da bude održano suđenje u predmetu „Srebrenica – Kravice“ u kojem se Nedeljko Milidragović i još sedmorica optuženih terete da su, kao pripadnici Centra za obuku „Jahorina“ Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, 14. jula 1995. unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravice, opština Bratunac u BiH, ubili najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

U četvrtak, 28. februara, trebalo bi da bude nastavljeno suđenje u predmetu „Lovas“ iznošenjem završnih reči. Milanu Devčiću i drugima se sudi zbog zločina protiv čovečnosti u saizvršilaštvu koji je počinjen u hrvatskom selu Lovas 1991. godine.

Na prethodnom ročištu održanom u januaru, zamenik tužioca za ratne zločine Dušan Knežević zatražio je ukupno 59 godina zatvorske kazne. Takođe, u petak, 1. marta zakazano je suđenje u predmetu protiv Milana Dragišića, koji se tereti da je kao pripadnik VRS, 20. septembra 1992. u naselju Gaj u Bosanskom Petrovcu (BiH) ubio tri i pokušao da ubije tri bošnjačka civila

Povezani tekstovi