Sud: Holandska odgovornost za Srebrenicu 10 odsto 1Foto: Pixabay/Qimono

Srodnici oko 350 Bošnjaka ubijenih u genocidu u Srebrenici jula 1995. mogu od marta 2021. do marta 2023. da podnesu zahtev za odštetu od Holandije, najavila je u parlamentu ove države ministarka odbrane Ank Bijleveld-Schouten, a prenosi portal detektor.ba.

U Sarajevu će uskoro biti otvorena kancelarija za podnošenje prijava, a u saopštenju se navodi da će nezavisna Komisija na čelu sa članicom Državnog veća Silvijom Vortman obrađivati i odobravati zahteve.

„Država je potpuno svesna da nijedna kompenzacija ne zadovoljava pretrpljenu tugu“, navodi se u saopštenju holandske vlade.

Vrhovni sud Holandije je 19. jula 2019. presudio da je ta zemlja, čiji su vojnici kao „plavi šlemovi“ štitili „zaštićenu UN zonu“ Srebrenice, nezakonito postupila prema grupi od približno 350 muških izbeglica.

Sud je odlučio da je Holandija delimično kriva za njihovu smrt.

Njih je holandski bataljon 13. jula 1995. godine predao snagama Vojske Republike Srpske (VRS) i kasnije su ubijeni.

Sud je odlučio da bi šansa za njihovo preživljavanje, da su holandske snage pokušale da ih zaštite, bila svega deset odsto, što je manje od procenta iz ranijih presuda Okružnog suda i Apelacionog veća, gde je ta mogućnost procenjena na 30 posto.

Munira Subašić, predsednica Udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, za detektor.ba kaže kako se ne slažu s procentom od deset odsto odgovornosti Holandije.

„Prema njihovoj procjeni, udovice i djeca ubijenih imaju pravo na naknadu od 15.000 eura, a ostali srodnici, dakle braća i sestre, od po 10.000 eura. Ta lista koju je sastavila Komisija pri holandskom parlamentu broji oko 330 ubijenih unutar baze, a naši spiskovi govore da je ubijeno i do 500 ljudi“, kaže Subašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari