U BiH pronađena samo 62 tela 1Foto: Pixabay/Qimono

Tokom 2020. godine na području Bosne i Hercegovine pronađeni su posmrtni ostaci svega 62 žrtve iz proteklog rata, što je najmanji broj poslednjih godina.

Uz uobičajene probleme sa kojima se suočava Institut za nestale osobe (INO), ove godine traženje nestalih je dodatno otežala pandemija koronavirusa.

Do kraja novembra uposlenici Instituta za traženje nestalih izašli su na teren 881 put, a izvršene su ukupno 82 ekshumacije.

Tom prilikom ekshumirani su posmrtni ostaci 62 žrtve proteklog rata na području cijele BiH, potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Instituta za traženje nestalih.

Najveći broj tijela do kraja novembra ekshumiran je na teritoriji Istočnog Sarajeva, ukupno 27 posmrtnih ostataka, dok je na području Tuzle ekshumirano 19 posmrtnih ostataka.

U većini slučajeva se radilo, kako pojašnjavaju iz Instituta, o nekompletnim tijelima i oskudnim posmrtnim ostacima dok su prilikom nekoliko ekshumacija pronađeni kompletni posmrtni ostaci žrtava.

„Tokom ove godine Institutu za nestale osobe BiH pojava koronavirusa je značajno otežala rad pa i privremeno obustavila. Nakon odluke Vijeća ministara BiH o zabrani okupljanja više od pet osoba, ekshumacije su obustavljene tokom dva mjeseca i to u proljetnom periodu kada se u pravilu u najvećoj mjeri i izvršavaju“, rekao je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta.

Predsednik kosovske Komisije za nestale osobe Kuštrim Gara izjavio je za BIRN da su ove godine izvršene ekshumacije na deset lokacija na Kosovu i u Srbiji, te da su „pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 11 žrtava rata“.

Gara ističe da su 2020. godine „posmrtni ostaci četiri osobe, identifikovane pre nekoliko godina, predati njihovim porodicama kako bi one mogle ponovo da ih sahrane“.

Poslednji posmrtni ostaci pronađeni su 18. decembra, a radi se o ostacima koji su pronađeni u Orahovcu i delovima kostiju pronađenim u prizrenskom naselju Tusuz, koji su poslati na DNK analizu i identifikaciju, dodaje Gara.

„Nakon identifikacije ostaci će biti predati članovima porodica kako bi ih oni ponovo sahranili“, rekao je on. Do sada je pronađeno i identifikovano oko 6.000 osoba koje su se vodile kao nestale u ratu na Kosovu. Gara kaže da se traga za još 1.638 žrtava, uglavnom albanske nacionalnosti, ali među nestalima ima i Srba.

U selu Kiževak, pored Raške, u novembru su pronađeni posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu 1999. godine. Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, rekao je da se u ovoj masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci između 15 i 17 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari