Više od 2.300 ljudi ne želi Đorđevića na slobodi 1Foto: EPA/ JEERY LAMPEN

Peticija sa ovim potpisima, koju je pre manje od 15 dana pokrenula porodica ubijenih Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, poslata je predsedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i nemačkim vlastima. Đorđevića, koji je bio i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije, Haški tribunal osudio je na 18 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima. S obzirom na to da mu uskoro ističe dve trećine odslužene kazne, moći će da prevremeno bude pušten iz zatvora 17. juna ove godine.

– Vlastimir Đorđević već 20 godina skriva informacije koje mogu da pomognu stotinama porodica. Za nekoga kao što je on, samo dokazi i informacije mogu da pokažu da je zaista rehabilitovan – ističe Fatos Bitići, brat ubijenih Ilija, Agrona i Mehmeta. Ilir Bitići, takođe brat ubijene trojice američkih državljana, traži od predsednika Mehanizma Karmela Ađijusa i nemačkih vlasti da ne dopuste prevremeno puštanje na slobodu Đorđevića.

Podsetimo, kampanji porodice Bitići najpre se priključilo 30 nevladinih organizacija iz Srbije i Kosova, kao i Koordinacioni savet udruženja porodica nestalih lica sa Kosova. Porodica Bitići pisala je i predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, da ne dozvole da Đorđević bude prevremeno pušten na slobodu. U pismu Vučiću, porodica Bitići je navela da predsednik Srbije više od pet godina obećava i njima i SAD da će slučaj braće Bitići biti uskoro rešen“, te dodala da Vučić „u narednih nekoliko nedelja i meseci ima jedinstvenu priliku da pokaže svoju odlučnost“.