Svedoci, koji će o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) govoriti pred specijalnim sudom čije se formiranje očekuje ove godine, već se nalaze u programu zaštite, a veliki broj njih je razmešten po svetu, saznaje Danas. Kako nam je rečeno iz diplomatskih izvora, više od 400 ljudi je već dalo izjave o zločinima OVK, ali će najverovatnije njih oko 30 na kraju i svedočiti.


Takođe, saznajemo da se softver sa svim podacima o predmetima kojima će se baviti Specijalni sud za zločine OVK, a čije će sedište biti u Hagu, nalazi potpuno zaštićen u Briselu.

Ovaj sud, koji bi sa radom trebalo da počne do kraja godine, činiće međunarodne sudije, prostorije će biti u nekadašnjim zgradama Evropola u Hagu, a delovaće pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Holandska vlada je saopštila da će se procesi voditi za „teške zločine koje su navodno počinili pripadnici OVK nad etničkim manjinama i političkim protivnicima 1999-2000. godine“. Osuđene osobe neće izdržavati kaznu u Holandiji. Kako je Danas već pisao, Haški tribunal i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sarađivaće sa Specijalnim sudom za zločine OVK kada bude osnovan.

Nenad Golčevski, portparol Haškog tribunala, nedavno nam je rekao da ovaj sud podržava rad svih relevantnih sudskih institucija koje se bave ratnim zločinima.

– S obzirom na to da sud za Kosovo još nije formiran, ne postoji ni zvanična saradnja sa Tribunalom. Tek kada taj sud bude formalno osnovan, moći ćemo da kažemo više o eventualnoj saradnji i njenim modalitetima – objašnjava Golčevski. I iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine smo dobili sličan odgovor – da će sarađivati sa predstavnicima Specijalnog suda kada bude formiran.

Prema pisanju prištinskih medija, ostalo je da sporazum o Specijalnom sudu bude ratifikovan u kosovskom i holandskom parlamentu. Inače, poslanici kosovske opozicije smatraju da je Specijalni sud za zločine OVK nepotreban, da je njegovo formiranje nepravedno i da predstavlja eksperiment sa Kosovom. S druge strane, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić se nada da će taj sud pokazati više odlučnosti i efikasnosti od Haškog tribunala.

 

Ko će biti optužen?

Prištinski novinar Milaim Zeka ranije je izjavio da će pred Specijalnim sudom za zločine OVK biti optuženi kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači, predsednik kosovske skupštine i njegov zamenik Kadri Veseli i Džavit Haljiti, ministar bezbednosnih snaga i bivši komandant Glavnog štaba OVK Agim Čeku, te da će se pred sudom naći i nezavisni poslanik Šaip Muja, poslanik Samoopredeljenja Redžep Selimi i bivši komandant Glavnog štaba OVK Bislim Zurapi, ali i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova, čija imena nije naveo.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.