Svetski dan bez duvana biće obeležen online konferencijom o prevenciji pušenja “Da li se čujemo? 1

Svetski dan bez duvana koji se globalno obeležava 31. maja u Srbiji će prvi put biti obeležen online konferencijom o prevenciji pušenja “Da li se čujemo?”.

Od 25. do 31. maja o zaštiti dece od duvana govoriće ugledni domaći i međunarodni stručnjaci, aktivisti i ljudi koji se na različite načine bore protiv duvanskog dima. Organizator konferencije je program „Misija: kiseonik“ u saradnji sa organizacijom PROI iz Bosne i Hercegovine, uz podršku kompanije AstraZeneca, navodi se u saopštenju organizatora.

U Srbiji 37 odsto punoletnih građana puši svakodnevno ili povremeno. Među onima koji su pušili duvan bar jednom u uzrastu od 13 do 15 godina je 41,7 odsto, a cigarete svakodnevno puši 11 odsto učenika. U releventnim istraživanjima duvan je naveden kao faktor rizika povezan sa najznačajnijim zdravstvenim problemima. Oko 30 odsto svih smrtnih ishoda od malignih bolesti nastaju kao posledica pušenja duvana i drugih faktora rizika. 

Konferencija je zamišljena kao niz razgovora u uključenjima uživo na Fejsbuk stranici programa „Misija: kiseonik“ („Mission: Oxygen“), svake večeri u 19 h, od ponedeljka 25. maja do subote 31. maja. Konferenciju je moguće pratiti putem linka:https://www.facebook.com/oxygensrbija/live

Teme konferencije biće aktuelne i zasnovane na izazovima stvarnog života, pa će se tako razvgovarati o epidemiji virusa COVID-19 i pušenju kao faktoru rizika, o tome kako pomoći deci da izaberu zdravlje umesto da brinu o imidžu, ali i kada će Srbija doneti zakon o zabrani pušenja na javnim mestima. Razgovori će obuhvatiti i teme koje ispituju ulogu duvanske industrije, školskog sistema, ali i kulture na prevenciju pušenja.

Učesnici konferencije biće: Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana, Marijan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, Branislava Milenković, zamenica direktorke Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, Jovana Balašević, glumica, Dejan Velimirović, softverski arhitekta i inženjer, Kaja Damnjanović, docentkinja na odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Uliana Bakh, direktorka PROI, Ana Đurić Konstrakta, pevačica benda Zemlja gruva, Dragan Ćirić Ćira, vlasnik nepušačkog lanca restorana „Pane e vino“ i  Ana Gavrilović, nastavnica razredne nastave OŠ „Svetozar Marković” iz Leskovca. Razgovore moderira Goran Zarić, direktor programa u organizaciji Propulsion. Program konferencije dostupan je na veb-stranici https://www.missionoxygen.com/da-li-se-cujemo/

Konferencija je deo programa društvene odgovornosti „Misija: kiseonik“  koji se od 2018. sprovodi sa ciljem prevencije pušenja kod dece uzrasta 10-12 godina. Uz podršku nadležnih zdravstvenih ustanova, ministarstava, medija i organizacija civilnog društva, poruke ovog programa do sada su doprle do velikog broja mladih, a samo na društvenim mrežama poruke su stiglo do više od 400.000 mladih u Srbiji. Cilj programa je promocija formiranja zdravih navika kod dece. Program sprovodi Propulsion, uz podršku kompanije AstraZeneca. Više o programu: https://www.missionoxygen.com/o-programu/.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.