Nacionalni dan bez duvana obeležen u Zaječaru 1Foto: M. S. / Danas

Odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, u saradnji sa Medicinskom školom iz Zaječara, obeležio je Nacionalni dan bez duvana.

Tim povodom u zaječarskom Srednjoškolskom centru, podeljen je zdravstveno promotivni materijal, a svi prisutni su dobijali korisne savete.

Ivana Jordanov Miletić, šef odseka za promociju zdravlja ZZJZ Timok Zaječar istakla za Danas da se danas u Zaječaru obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima.

“Slogan ovogodišnje kampanje je “Svaka cigareta smeta”. Cilj je da smanjimo broj pušača kao i da utičemo na to da ljudi shvate štetnost duvanskog dima”, kazala je ona.

Nacionalni dan bez duvana obeležen u Zaječaru 2
Foto: M. S. / Danas

Ona je kazala da se ova manifestacija održava u saradnji sa Medicinskom školom kao i Crvenim krstom u Zaječaru.

“Pored ostalih aktivnosti, ovaj dan obeležavamo podelom zdravstveno-promotivnog materijala, a učenici će na štandovima davati sve informacije koje su potrebne ljudima”, kaže Ivana Jordanov Miletić.

Prema njenim rečima najkorišćeniji duvanski proizvod u Srbiji su cigarete, a svakodnevno ih koristi 27,1 odsto stanovništva u Srbiji.

Nacionalni dan bez duvana obeležen u Zaječaru 3
Foto: M. S. / Danas

“To se odnosi na stanovništvo starije od 15 godina. Alaramatan podatak je da 15, 8 odsto građana koristi dnevno više od 20 cigareta”, dodaje ona.

Kako je ona kazala za Danas u ZZJZ “Timok” u Zaječaru postoji odsek za promociju zdravlja, koji u svom sastavu ima savetovalište za odvikavanje od pušenja, a nedeljno se i do 10 pušača javi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari