Evrovizija prvobitno imala samo sedam takmičara 1Foto: Logo

Prvo takmičenje Pesma Evrovizije održano je 24. maja 1956. godine u Švajcarskoj. Tada je na takmičenju učestovovalo sedam zemalja, dok je ove godine u Roterdamu ukupno bilo 39 predstavnika.

Pesma Evrovizije prvi put je održana 1956. godine, i predstavlja festival zabavne muzike takmičarskog karaktera sa velikim brojem zemalja obuhvaćenim televizijskim prenosom. Ovo takmičenje održava se jednom godišnje u zemlji koju predstavlja prošlogodišnji pobednik.

Učesnici takmičenja biraju se nacionalnim izborom otvorenog ili zatvorenog tipa, internim izborom ili nešto drugo. Pesma kojom se pedstavnik predstavlja izvodi se uživo u direktnom televizijskom prenosu. Zatim odlukom žirija i publike, dodeljuju se poeni od 1 do 12 (bez 11) i tako se odlučuje pobednik.

Ime festivala vezano je za televizijsku distributivnu mrežu Evrovizija (naziv pod kojim se danas najčešće podrazumeva sama Pesma Evrovizije) Evropske unije za radiodifuziju koja pokriva potencijalnih milijardu gledalaca.

Pesma Evrovizije je jedan od televizijskih programa sa najdužom tradicijom u svetu, kao i najgledaniji nesportski program na svetu, čije se procene gledanosti širom sveta variraju između 100 i 600 miliona. Izraz „Evrovizija“ je prvi put upotrebio britanski novinar Džordž Kempi 1951. godine u „London ivning standardu“.

Prvi put je 2015. godine šou prenošen uživo putem Youtube kanala, a od 2019. se snimak takmičenja prikazuje na Netflix-u.

Pesma Evrovizije je 2015. godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao godišnji takmičarski televizijski program koji se najduže emituje. Takmičenje je održano svake godine od 1956. godine, osim 2020. godine kada je takmičenje otkazano zbog pandemije korona virusa.

Osim takmičarskog dela, deo festivala su tradicionalno i muzičko-vizuelni revijalni program u kome se pojavljuju specijalni gosti koji čine međunarodno poznate ličnosti, ne samo iz sveta muzike.

Najveći broj pobeda na takmičenju je ostvarila Irska (7), uključujući dve pobede Džonija Logana kao izvođača i jedne kao autora. Prati je Švedska sa šest upisanih pobeda. Najveće uspehe na međunarodnoj muzičkoj sceni nakon pobede su ostvarili ABBA i Selin Dion.

U prvom takmičenju održanom u švajcarskom gradu Luganu, 24. maja 1956. godine, učestvovalo je sedam zemalja. To su bile Francuska, Italija, Belgija, Luksemburg, Nemačka i Švajcarska kao domaćin.

Svaka zemlja je poslala dve pesme, tako da je ukupno bilo 14 pesama. Ovo je bilo jedino takmičenje na kom su zemlje imale više od jedne pesme.

Od 1957. godine državama učesnicama je dozvoljeno da šalju samo jednu pesmu. Naredne godine, priključile su se i Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska i Austrija koje su sa prvog festivala diskvalifikovane zbog zakasnelih prijava.

Broj zemalja učesnica je nastavio da raste, a na Pesmi Evrovizije 2008. godine u Beogradu je učestvovao rekordan broj od 43 zemlje, a 2011. i 2018. godine je taj rekord izjednačen. Poslednja zemlja koja se priključila bila je Australija 2015. godine.

Prisećanja radi, Marija Šerifović je dovela takmičenje i njegove fanatike u Beograd 2008. godine, kada je pesmom „Molitva“ odnela pobedu u Helsinkiju, Finskoj 2007. godine. To je ujedno i bilo prvo pojavljivanje srpske delegacije na ovom takmičenju.

Festival je u početku u svetu bio poznat kao „Eurovision Grand Prix“  (Velika nagrada Evrovizije), prema imenu „Le Grand-Prix Eurovision de la Chanson Européenne“ koje je korišćeno u frankofonim zemljama, dok nije zamenjeno sadašnjim „Concours (takmičenje).

Mreža Evrovizije se koristi i za međunarodne prenose brojnih informativnih i sportskih programa, kao i drugih specijalizovanih programa koje organizuje EUR. Pesma Evrovizije je daleko najpoznatija među njima, zbog čega je odavno postala sinonim sa imenom „Evrovizija“.

Najprodavanija pobednička pesma, uključujući i digitalnu formu, je internacionalni hit „Euphoria“ koju izvodi Lorin, kojom je donela pobedu Švedskoj 2012. godine. Dobila je maksimalan broj poena od 18 zemalja, što ujedno predstavlja i rekord ovog takmičenja.

Zapažene uspehe na tržištu i top listama su od pobednika ostvarili i Sendi Šo sa pesmom „Puppet on a string“,  ABBA sa “Waterloo”, Brotherhood of Man sa pesmom  „Save Your Kisses for Me“, Aleksander Ribak sa „Fairytale“, predstavnica Nemačke Lena sa „Satellite“ i Mans Zemerlov iz Švedske koji se predstavio pesmom “Heroes”.

Pesma “Arcade” Dankana Lorensa, pobednika Pesme Evrovizije iz 2019. godine, je najslušanija evrovizijska pesma na striming platformi Spotify. 

Pre Marije Šerifović, nekadašnja država Jugoslavija odnela je samo jednom pobedu na ovom muzičkom takmičenju i to 1989. godine, kada je najviše poena osvojia gripa Riva sa pesmom „Rock me“. Ovo je bio prvi put da je pobedila zemlja sa Balkanskog poluostrva i pesma izvedena na jednom od slovenskih jezika.

 

Predstavnik Italije, grupa Maneskin ove godine je pobedila na Pesmi Evrovizije sa numerom „Zitti E Buoni“. Predstavnice Srbije takmičenje su završile na 15. poziciji, ali su bile devete na osnovu glasova publike.

Predstavnice Srbije Hurricane osvojile su ukupno 82 poena od glasova publike, a maksimalni broj poena publike – 12 stigao je iz Slovenije, Severne Makedonije, Austrije, Švajcarske i Hrvatske.

Publika iz Srbije najviše, odnosno 12 poena dala je Italiji, deset Francuskoj, osam Ukrajini, sedam Finskoj, šest Rusiji, pet Islandu, četiri Azerbejdžanu, tri Grčkoj, dva Kipru i jedan Švajcarskoj.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.