Srpska predstavnica Marija Šerifović (22) pobedila je, s pesmom „Molitva“, na 52. izboru za pesmu Evrovizije održanom u Helsinkiju u subotu uveče, osvojivši 268 poena od gledalaca iz 42 zemlje koji su glasali telefonom i posredstvom SMS poruka. „Iskreno mislim da je ovo novo poglavlje za Srbiju, i to ne samo u muzici.

Srpska predstavnica Marija Šerifović (22) pobedila je, s pesmom „Molitva“, na 52. izboru za pesmu Evrovizije održanom u Helsinkiju u subotu uveče, osvojivši 268 poena od gledalaca iz 42 zemlje koji su glasali telefonom i posredstvom SMS poruka. „Iskreno mislim da je ovo novo poglavlje za Srbiju, i to ne samo u muzici. Ponosna sam“, bile su prve impresije Marije posle pobede. „Celog života pevam i večerašnja pobeda me čini veoma ponosnom“, dodala je pobednica.
Strani izveštači naglašavaju kako je, uprkos glamuroznijim takmičarkama iz Rusije, Slovenije ili Poljske, Marija od početka bila favorit pre svega zbog „snage svog glasa“. „Ja sam religiozna osoba. Hrišćanka sam. Međutim, sama pesma nema religiozno značenje. Ona se samo zove ‘Molitva’, ali osim naslova nema tu ničeg religizonog. Ljubav je glavna tema i mislim da je to univerzalna poruka“, objašnjavala je Marija Šerifović stranim izveštačima svoj „skroman“ nastup. „Vreme je za dobre interpretacije, dobre kompozitore koji prave dobre pesme. I – pevajte pesme, to je sve“, poručila je Marija na pres konferenciji, posle novinarskog pitanja ima li neki savet za zapadne zemlje koje poslednjih godina očajno prolaze na Evrosongu.

Liturgijski ples ili usporeni lezbijski pornić

Reporter BBC News, uz isticanje koliko je nastup Marije Šerifović bio drugačiji od prošlogodišnjeg „horor rok“ stila pobedničke grupe Lordi, za koreografiju pet pratećih vokala kaže da je podsećala „na liturgijski ples, a ponekad i na usporeni lezbijski pornić“.

Pobednička balada bila je sasvim različita od drugoplasirane ukrajinske kompozicije „Dancing Lasha Tumbai“ Verke Serdučke sa osvojenih 235 poena, dok je na trećem mestu završio ruski pop trio – Serebro s 207 bodova. Ove godine nijedna zemlja nije ostala bez poena, a na poslednjem mestu je sedmostruki pobednik Irska sa samo pet osvojenih bodova. „Molitva“ je dobila devet puta 12 poena (BIH, Finska, Makedonija, Slovenija, Mađarska, Crna Gora, Austrija, Hrvatska i Švajcarska), dva puta 10, šest puta osam, četiri puta sedam, pet puta šest, dva puta pet, dva puta četiri, tri puta tri, nijednom dva i dva puta jedan poen. Marija Šerifović bodove nije dobila od samo pet zemalja – Litvanije, Velike Britanije, Turske, Andore i Estonije.

Prvi trijumf pesme bez i jedne engleske reči

Prvi put, ne računajući 1956, kada je započelo takmičenje Pesma Evrovizije, jedna debitantska zemlja odmah je zabeležila pobedu. Takođe, prvi put jedna bivša jugoslovenska zemlja pobeđuje. Prvi put Irska je na poslednjem mestu, a prvi put od 1999, kada je odbačeno pravilo da izvođač mora da peva na svom maternjem jeziku, pobedila je pesma koja nema niti jednu englesku reč. Prvi put je Gruzija dobila 12 poena. Četvrti put Makedonija ulazi u finale, ali ne uspeva da obezbedi direktan plasman i sledeće godine. Četvrti put Grčka je među deset najboljih u finalu. Treći put zaredom „velika četvorka“ (Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Španija) nije među prvih deset. Sedmi put je pesma izvođena na engleskom jeziku osvojila poslednje mesto. Srbija je, u proseku, osvojila 6.56 poena od svake zemlje. Pod trenutnim sistemom glasanja najbolji prosek bi imala Velika Britanija iz 1976. godine – čak 9.65. Najslabiji prosek ima Grčka iz 2005. godine – 6.05.

Naravno, narednih dana će neizbežno biti komentarisanje glasanja, tokom kojeg su u glavnoj ulozi bile „komšijske“ zemlje, što se naročito odnosi na bivši Sovjetski Savez i ex-YU. Na zapadu se već ističe da je u finalu, od 24 zemlje, 15 bilo sa istoka, dok je prvih 13 od 15 mesta na kraju pripalo upravo njima. Trosatni televizijski prenos takmičenja, inače, prema procenama gledalo je više od 120 miliona ljudi u Evropi i pojedinim zemljama iz ostatka sveta.

Čestitke i doček

Marija Šerifović svečano je dočekana sinoć u Beogradu, a za trijumf u Helsinkiju dobila je čestitke najviših državnih funkcionera i gradskih zvaničnika, kao i evropskog komesara za integracije Olija Rena.

Osim medija u zemljama na prostoru bivše Jugoslavije, koje su Mariji Šerifović dale maksimalan broj poena, vest o njenom trijumfu preneli su i najveći svetski mediji, uglavnom podsećajući pri tom na period izolacije zemlje tokom vladavine Slobodana Miloševića i teškoće tranzicije i procesa evropske integracije posle demokratskih promena u oktobru 2000. godine.

Slavlje Beograđana počelo je posle ponoći između subote i nedelje, spontanim okupljanjem u gradu i vožnjom automobilima, uz baklje, zastave, sirene.., a slično je bilo i u njenom rodnom Kragujevcu.

Pobedu Mariji Šerifović čestitali su i predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica, kao i evropski komesar Ren koji je ocenio da je to „evropski glas za evropsku Srbiju“ i izrazio nadu da će se to odraziti i na glasanje u srpskom parlamentu“.

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić, kako je preneo javni servis, najavio je da će za mesec dana početi pripreme za 53. takmičenje za Pesmu Evrovizije, čiji će Srbija biti domaćin. SEECULT.org

Grupišite manje zemlje u „glasačke blokove“

Dok neki fanovi Evrovizije kažu da je to „sve zabava“, drugi su već ozbiljno iznervirani činjenicom da zemlje sa istoka pobeđuju. Tako se posredstvom Interneta razvila živa rasprava na tu temu, a padaju i najrazličitiji predlozi. Jedan od fanova predložio je rešenje „problema komšijskog glasanja“ – on predlaže da manje zemlje (koje imaju ispod 10 miliona stanovnika, kao što je to slučaj s bivšim jugoslovenskim i sovjetskim republikama) budu stavljene u „glasačke blokove“. Tako ne bi bilo „unutrašnjeg glasanja“, niti davanja poena susedima i imali bi tri do četiri glasa iz ex-SSSR, dva do tri s Balkana i samo jedan iz Skandinavije. Predlaže se i ponovno uvođenje žirija – po sistemu 50 posto glasova od žirija, a druga polovina od fanova, što bi bio „manje loš sistem“. Drugi postavljaju pitanje „koliko je Srbija platila svojim susedima“, jer u analizama ovih fanova zaključuje se da je nemoguće da su dobili „tako puno glasova od zemalja s kojima su bili u ratu (Bosna naročito)“. Zbog toga se najavljuju peticije Evroviziji da okonča „blokovsko glasanje“, a postoje i najave da će se tražiti da se Velika Britanija povuče iz takmičenja. Drugi, međutim, podsećaju da je prošle godine pobedila finska grupa Lordi i da se tu teško može zameriti kako je do trijumfa došlo zbog „komšijskog glasanja“, ili „podrške dijaspore“.

„Molitva“ udarna vest u Figaru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari