FOTO Stanislav Milojkovic

Po sopstvenoj oceni, albanski govori pet odsto, delimično razume 31 odsto, a ne govori 64 odsto ispitanih, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Centar za socijalne inicijative uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Ambasade Velike Britanije u Prištini.

S druge strane, rezultati ovog istraživanja pokazuju da Albanci u većem procentu govore srpski – 18 odsto govori, 49 odsto delimično razume, a 31 odsto ne govori.

Kako se navodi, uočljiv je trend pogoršanja stanja kod mladih i to posebno kod mladih Albanaca od kojih je 96 odsto odgovorilo da ne govori, a samo četiri odsto da delimično razume srpski jezik.

Albanski bi volelo da zna 71,3 odsto Srba, što je trend kojih se kod mladih smanjuje (62 odsto). Srpski bi volelo da zna 73 odsto Albanaca, ali samo 27 mladih Albanaca.

Da ima priliku da često govori albanski jezik, odgovorilo je 46 odsto Srba, dok priliku da često govore srpski ima 36 odsto Albanaca. Kontakte sa drugom zajednicom nema 39 odsto Albanaca i 31 odsto Srba, a čak 41 odsto ispitanih među srpskim stanovništvom izjavilo je da nema nijednog prijatelja ili poznanika koji govori albanski jezik.

Istraživanje ukazuje da Srbi i Albanci razgovore vode na srpskom jeziku u 82 odsto slučajeva, na engleskom devet odsto, na albanskom sedam odsto ili izuzetno na nekom drugom jeziku, što je primer u dva odsto komunikacije.

Na pitanje „Da li ste za uvođenje albanskog jezika kao izbornog predmeta u školama?“ 34 odsto ispitanih Srba ima pozitivan ili uslovno pozitivan odgovor – „da“ ili „da, ali još nije vreme“. Sa uvođenjem srpskog jezika kao izbornog predmeta, s druge strane, slaže se 44 odsto Albanaca.

Istraživanje javnog mnjenja „Komunikacija među pripadnicima srpske i albanske zajednice na Kosovu – pitanje jezika“ vršeno je tokom septembra i oktobra na Kosovu među građanima i građankama srpske i albanske nacionalnosti starijim od 16 godina, na reprezentativnom uzorku od 418 građana.

Detaljnije o istraživanju možete pročitati na ovom linku na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.

Povezani tekstovi