Foto: Turistička organizacija opštine Negotin

Od osnivanja do danas ovaj negotinski sajam izrastao je u međunarodnu manifestaciju s renomeom na kojoj vinari iz Negotinske Krajine i drugih srspkih regija, pored ostalog, proveravaju svoje mesto u sve ozbiljnoj vinarskoj proizvodnji u Srbiji. Ovogodišnji sajam okupio je najveći broj vinara do sada koji su svoje proizvode prijavili za ocenjivanje, a pred stručnom komisijom koji su činili priznati srpski enolozi bilo je 126 uzoraka iz 36 vinarija.

Potvrdu da se u negotinskom kraju sve veća pažnja poklanja vinarskoj proizvodnji i da se na ovom polju sve ozbiljnije radi dale su i zlatne medalje koje su „zaradila“ vina iz Negotinske Krajine. Zlatnom medaljom „okitio“ se  Šardone iz 2017. godine „Podruma MIlivojević 1972“ vlasnika Nebojše Milivojevića iz Rečke ocenjen sa 18,70 poena proglašen je za najbolji u kategoriji belih vina. U istoj kategoriji, zlatnu medalju je dobio i Manastir Bukovo (Kozma Radović) za Šardone iz 2016. godine (18, 60 poena), „Podrum Milivojević 1972“ dobio je još jednu zlatnu medalju za Rajnski rizling 2017. (18,28 poena).

Najbolju ocenu za kvalitet od svih prijavljenih vina na 13. Sajmu meda i vina u Negotinu, čitavih 18,96 poena dobio je Merlot 2011. „Tanića Pimnice“ Tamnič, vlasnika Dejana Plavšića, koji je pobednik i u konkurenciji crvenih vina.

Prema oceni stručne komisije, predsedavao je enolog dr Aleksandar Petrović, nijedno aromatizovano vino ove godine nije dobilo dovoljan broj poena za zlato, pa je tako zahvaljujući najvećem broju poena – 17,80, srebrna medalja dodeljena Vinariji „Ravnica“ iz Inđije, vlasnika Aleksandra Kovačevića, za Bermet 2016. Ista vinarija je dobitnik i druge srebrne medalje u kategoriji aromatizovanih vina, ali za Bermet 2017. vrednovan s 17,70 poena. Vinarija „Stanimirović“ vlasnika Žarka Stanimirovića iz Jabuke kod Pančeva nagrađena je bronzanom medaljom i trećim mestom za Bermet 2017, 17,46 poena.
O kvalitetu ocenjenivanih vina na ovogodišnjem Sajmu meda i vina u Negotinu dovoljno govori podatak da je stručna komisija dodelila čak 31. zlatnu medalju za kvalitet, 26 srebrnih i 25 bronzanih ili ukupno 82 vinska priznanja. Zlato su dobila 4 vina iz kategorije rozea, 10 belih, 16 crvenih i jedno slatko.

Za najbolji štand Međunarodnog sajma meda i vina 2018. u Negotinu proglašeno je Licidersko Srce (Slatka senzacija) Novice Vujičića iz Smederevske Palanke.