Trivan: Bez pošumljavanja nemamo budućnost 1Foto: Z.Nikolić

„Mi, ljudi, neprestano tragamo za proizvodima koji će zadovoljavati naše, raznorazne, potrebe ne vodeći dovoljno računa da, dok na jedoj strani, zadovoljavamo te svoje potrebe narušavamo ravnotežu uspostavljenu u prirodi koja je (pred)uslov naših života. Za razliku od nas, ljudi, priroda je „kreirala“proizvod koji je (pred)uslov te ravnoteže.

Taj proizvod je drvo! Ono proizvodi neophodni kiseonik, apsorbuje štetni udljen dioksid kroz procese fotosinteze a svojim korenovim sistemom čuva nas od erozija.Vreme je da se, osmišljenim, organizovanim i intezivnim aktivnostima na pošumljavanju „pridružimo“ prirodi i pomognemo sebi, a i njoj, u ostvarivanju zajedničkog cilja, zdravoj životnoj sredini u funkciji našeg opstanka“ rekao je, između ostalog, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan , prilikom potpisivanja ugovora sa predstavnicima sedam lokalnih samouprava koje su, ove godine, na Konkursu „Zelenog fonda“ Ministarstva zaštite životne dobile podršku za svoje projekte pošumljavanja u iznosu od 13.025.043  dinara.

Kad je, u martu ove godine, u Najrobiju, Goran Trivan izabran za jednog od potpredsednika Petog zasedanja Skupštine za životnu sredinu (UNEA-5), čije zasedanje će biti održano 2021. taj najviši, međunarodni, nivo odlučivanja o zaštiti životne sredine je ukazao na potrebu hitne, gobalne akcije u očuvanju životne sredine, a predstavnici Srbije su, značajno, dopirineli potvrđivanju aktivnosti na pošumljavanju kao nove paradigme u ovoj oblasti.

I dok su, na ovom skupu, naša iskustva i aktivnosti na poslovima pošumljavanja dobila međunarodno priznanje izborom Trivana za podpresedika, satisfakciju na nacionalnom nivou, aktivnosti na poslovima pošumljavanja nemaju, još uvek, adekvatnu podršku ni institucija a ni građana.

Kako drugačije protumačiti kolebanja u zainteresovanosti, pre svega, lokalnih samouprava za ove poslove jer je, u 2018. njih 12, od 14 prijavljenih, dobilo 40 miliona dinara za poslove pošumljavanjana autohtonim vrstama drveća i žbunja na zemljištu u nadležnosti lokalnih samouprava, a ove godine ih je samo bilo samo sedam?

Ono što, bez sumnje, ohrabruje jeste čvrsta i neupitna rešenost Ministarstva zaštite životne sredine i ministra Trivana lično da se, uprkos ovom laviranju u zainteresovanosti lokalnih samouprava, istraje u promociji pošumljavanja kao efikasne mere u borbi  protiv klimatskih promena.

U tom kontekstu, na marginama današnjih aktivnosti, u neformalnom razgovoru sa predstavnicima sedam lokalnih samouprava istaknuta je neophodnost multisektorskog pristupa i većeg uključivanja drugih ministarstva, pre svih Ministarstva prosvete, kao i civilnog sektora i građana u akcije pošumljavanja u svim sredinama u narednom periodu.

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.