Trivan: Pitanje zašto u Rakiti nije zaustavljena gradnja MHE - za druge državne organe 1Foto: Božidar Petrović/FoNet (Arhivska fotografija)

„To morate da pitate one koji su nadležni da sprovedu te odluke“, rekao je Trivan, „a to su inspekcije, sve ostale, osim ekološke“.

„Ekološka inspekcija je dala nalog šta da se radi, mi nismo ti koji zaustavljamo ili izmeštamo građevinske radove, zna se ko to radi“, napomenuo je ministar.

Objašnjavajući da je „to procedura“, on je naglasio da mu je žao što Ministarstvo nema ta ovlašćenja.

„Mi koji se bavimo životnom sredinom, imamo visok prag osetljivosti, i to vam govori i moj stav, koji ja emitujem već dve godine“, podsetio je Trivan.

Prema njegovoj oceni, kada su u pitanju mini hidroelektrane, naročito hidroelektrane koje ne poštuju ni sopstveni projekat predat ministarstvima nadležnim za ove poslove, „očigledno je da se građani bune sa razlogom“.

„Ne kažem da su to uvek odgovarajuće metode, ali građani imaju pravo da iskazuju svoje mišljenje, a oni koji se bave građevinskim poslovima imaju obavezu da se drže projekata i zakona“, poručio je Trivan.

„Organi Republike Srbije će odraditi svoj deo posla, zajedno sa građanima, tu nema nikakve dileme“, uveren je Trivan, koji „poziva sve da poštuju zakon, jer dok važe ovi zakoni, oni se moraju poštovati“.

„Što se tiče mini hidroelektrana, mi imamo nameru da menjamo Zakon o zaštiti životne sredine, kojim ćemo onemogućiti izgradnju mini hidroelektrana u zaštićenim dobrima“, najavio je Trivan.

Trivan: Pitanje zašto u Rakiti nije zaustavljena gradnja MHE - za druge državne organe 2
Foto: RERI

Kako je objasnio, to, istovremeno, „ne znači da mi nećemo poštovati pravnu državu, i one hidroelektrane koje su izgrađene će nastaviti da postoje, samo moraju da rade u skladu sa projektima, što nije teško“.

Trivan je rekao i da će „oni koji su dobili dozvole da izgrade mini hidroelektrane u zaštićenim dobrima to moći da rade“.

„Mi njima preporučujemo da zamenimo lokacije, što veliki deo njih, bar u najavi, želi da prihvati. Rekao bih da će svi oni koji žele da naprave mini hidroelektrane to u budućnosti moći da urade bilo gde van zaštićenih dobara“.

Njemu se „čini“ da „ovom našom idejom niko ne gubi i onda ne razume otpore koji se dešavaju, jer niko ne gubi“.

„Dakle, nećemo srušiti one koje postoje, one će morati da rade u skladu sa zakonom, a oni koji žele da ih prave, moraće to da rade van zaštićenih dobara“, precizirao je Trivan.

On ne vidi problem u tome, samo kaže da se moraju poštovati zakoni, „i to će tako i biti“.

„Kod nas to iziskuje malo više vremena, ali je isto tako potrebno da građani budu uporni u svojim zahtevima i to će samo pomoći da se to i ostvari“, uveren je Trivan.

Upitan da li će njegovo ministarstvo podržati odluku odbornika Skupštine opštine da se na teritoriji Vlasotinca zabrani dalja izgradnja mini hidroelektrana, već ih je izgrađeno 15, a plan je 55, Trivan je odgovorio da „opštine jesu vlasne da donose odluke na svojoj teritoriji“.

„Mi ne bismo imali problem u nekim opštinama, recimo u Rakiti, da opština nije donela odluke koje je donela“, ukazao je Trivan.

„Odgovornost je na opštini, a onda, hajde vi iz ministarstva rešavajte problem koji neko drugi napravi“, ilustrovao je ministar i naglasio da potpuno podržava odluku opštine Vlasotince.

„Odluka opštine je inspirisana voljom građana, a šta je drugo smisao opštine ako nije to? Tu priča počinje i završava se“, ocenio je Trivan.

„Mi poštujemo volju naših građana“, a mimo toga Trivanov je „stručni stav, koji nema veze ni sa kim, da su derivacione mini hidroelektrane štetne na našim rekama“.

Kako je objasnio, kada govorimo o našim rekama, mi govorimo o potocima i rečicama, gde je svaka intervencija štetna po biodiverzitet i bioravnotežu.

„Ako govorimo o pribranskim mini hidroelektrana, to je onda sasvim druga tema“, ocenio je Trivan i zaključio da „nam to onda stvara akumulacije, neke druge resurse, i o tome možemo da pričamo“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.