Tromesečni "razmak" spasava mnogo života 1Foto: EPA-EFE/JUNG YEON-JE

Jedan od vodećih svetskih stručnjaka za bolesti pluća sa Univerziteta Sautempton, naučnik i istraživač, prof. dr Ratko Đukanović kaže da su kliničke studije ukazale na prednost vakcine koja je razvijena u saradnji Oksford Univerziteta i kompanija Astrazeneka kada je u pitanju odlaganje revakcinacije na 12 nedelja, jer to daje imunom sistemu vremena da se bolje pripremi za tu drugu dozu.

Takođe, studije su pokazale da tako dolazi do dupliranja imunog odgovora, koji se može proceniti merenjem nivoa antitela, prenose njegov stav beogradski mediji.

Nedavno završena studija u Škotskoj je pokazala da je vakcina Astrazeneke/Oksford, smanjila potrebu za hospitalizacijom za 94 odsto, izvestio je Skaj njuz. Pored toga, studije su pokazale da je imuni odgovor kod vakcinisanih osoba, ako se druga doza daje posle 12 nedelja, dva puta jači od odgovora kada se vakcina daje posle šest ili manje nedelja posle prve doze, ukazuje prof. dr Đukanović, koji inače učestvuje i u studiji leka interferon beta protiv korona virusa.

– Zbog toga je u Britaniji odlučeno da se odloži davanje druge doze za sve vakcine, uključujući i onu koju su razvili naučnici iz Oksforda. To nam daje bolje rezultate – možemo da vakcinišemo veći broj pacijenata, ali i bolje da ih zaštitimo. Na taj način ćemo spasiti mnogo više ljudi, objašnjava dr Đukanović.

On naglašava da vakcina kompanije Astrazeneka dramatično smanjuje učestalost težih oblika bolesti koji zahtevaju hospitalizaciju, a to se često gubi u analizama gde se pod pojmom efikasnosti ubrajaju i blagi slučajevi bolesti. Do sada nijedna studija ove vakcine nije pokazala inferiornost u poređenju sa drugim vakcinama.

U Velikoj Britaniji do sada je prvu dozu primilo 18 miliona ljudi, a većina je dobila Astrazeneka vakcinu. Sadašnji tempo davanja prve doze je 320.000 na dan, što je odraz, objašnjava profesor interesovanja građana i efikanosti zdravstvenog sistema u Britaniji.

Stariji gotovo svi vakcinisani

„Prednost je data starijim osobama, tako da se procenjuje da je dosad 95 odsto stanovništva preko 70 godina dobilo prvu dozu, što je ogroman uspeh.  Studija koja je publikovana u svetski priznatom časopisu, Lancet, u novembru prošle godine pokazala je da je Oksfordska/Astrazenekina vakcina dobro tolerisana od strane starijih osoba u smislu nuspojava koje vakcine stvaraju i, što je jako bitno, da je sposobnost stimulisanja imunog odgovora nezavisna od starosti!, ističe dr Đukanović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.