Turizam koči strah od korone 1Foto: Branislav Božić

Grčka je u letnju turističku sezonu ušla oprezno i kao da ne veruje da će od nje i ove godine imati neke velike vajde. To posebno važi za turističke poslenike, počev od agencija, preko hotelskog menadžmenta do vlasnika apartmana i restorana.

Na zapadnoj, jonskoj obali, u letovalištima Pargi i Sivoti, uprkos dolasku nekoliko grupa turista iz Srbije, Rumunije i Mađarske i pojedinih iz Velike Britanije i Italije, gotovo 80 odsto kapaciteta ne radi.

Apartmani i hoteli u Pargi, kopnenom centru Jonskog turizma, zvrje prazni, a čak i oni restorani koji su na „penu od mora“ goste nemaju ni za lek.

Očigledno je da je ovde retko ko još spreman da letuje, a da su Grci, koji su do pre neki dan bili u raznim vrstama zaključavanja i policijskog časa, koji formalno još važi od pola jedanaest do pet časova ujutro, u strahu od korone i novih talasa zaraze.

Zvanično ovde i dalje važe visoke kazne za nepoštovanje antikovid mera, koje za turiste koji ih se ne pridržavaju iznose i do 300 evra.

Maske su i dalje obavezne u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom, osim na plažama i u restoranima dok se jede i pije. Ležaljke su prigodno udaljene jedne od druge, mada njih retko ko i koristi.

Oni koji to čine moraju uglavnom da plate najam od četiri do osam evra, i samo na nekoliko mesta je moguć sistem „naruči piće – koristi ležaljku ceo dan“.

Dešava se da vlasnici pokušavaju da naplate i hlad svojih fiksnih suncobrana, ispod kojih nema ležaljki, ali im to kod Srba ne uspeva.

Kada je reč o merama, u vreme dok još ima dnevno preko 1.500 novoinficiranih, one se sada menjaju ili produžavaju na nedelju dana i po njima ovde još nema lokalnog saobraćaja autobusima niti brodići mogu da voze turiste gde i kad hoće.

Moraju dobiti specijalnu dozvolu, kao što je slučaj u Pargi gde samo jedan brod ima dozvolu za jedan izlet nedeljno sa ograničenim brojem putnika, dok su desetak drugih dnevnih ekskurzija zasad „zamrznuti“.

Inače, ovde su turisti iz prvih smena nekoliko agencija, i to su uglavnom korisnici zamenskih vaučera za aranžmane koji su propali prošle godine.

Vreme ih je, za razliku od većeg dela Grčke, ovde poslužilo, jer nema kiše i temperatura ide do 28 stepeni, ali je more, na ovdašnjim atraktivnim plažama, prilično hladno, najviše do 21 stepen.

Kada je reč o putnicima koji su dolazili autobusima ili kolima, jer u Prevezi i na Krfu još nema avionskih čartera niti većih organizovani grupa, neki od njih su prošli odlično, jer su na Grčkoj granici proveli tek toliko da samo pokažu potvrde o vakcinaciji ili PCR negativni test, kao i famozni PLF mejl grčkih zdravstvenih vlasti sa QR kodom.

Zeleni sertifikat nije bio obavezan, a ono što je graničnoj policiji bilo najvažnije jeste da se tu niko mnogo ne zadržava. Ovo je bio slučaj na graničnom prelazu sa Severnom Makedonijom, Evzoni, dok je na Bugarsko-Grčkoj granici bilo čestih brzih testiranja, zbog čega se promet usporavao i po 2-3 sata.

Bilo je i nekoliko slučajeva vraćanja zbog pozitivnog rezultata testa ili nepotpune dokumentacije. Dakle, u Grčku je moguće doći uz malo muke sa papirologijom ili bolje reći digitalizacije, ali Grci, barem ovde, nisu nimalo spremni za veći broj turista koji se najavljuje od polovine juna.

To je, što se tiče gostiju, frustrirajuće posebno u slučaju nemogućnosti korišćenja izleta ili lokalnog prevoza, jer ni jedno ni drugo ne funkcioniše. U Pargi je prvi i za sledećih nedelju dana jedini izlet krenuo juče do obližnjih ostrva Paksos i Antipaksos, sa ograničenim brojem putnika i uz stroge mere. Kad se to uzme u obzir i cena koja je sa prošlogodišnjih 20 skočila na 30 evra, ne čudi što je ovdašnji poprilično veliki brod krenuo poluprazan.

Ugostitelji podigli cene

Cene u ovdašnjim trgovinskim radnjama nisu bitno menjanje, svedoče nam vodiči i srpski građani koji ovde žive. Problem je što je svaka druga prodavnica zatvorena, a pijaca prilično slabo snabdevena. Međutim, ugostitelji nisu imali milosti, i gotovo svi koji rade, a trenutno to čini polovina onih pre korone, promenili su svoje cenovnike. Pića su poskupela za po pedeset centi ili evro, a neka jela za dva do tri evra, tako da ovde dvoje teško mogu da ručaju ili večeraju, a da ih to ne košta 25 evra pa na više.

Stroga kontrola putnika za ostrva

Osim Lefkade i Evie, sva druga ostrva su u Grčkoj pod dodatnim ključem, tako da svi koji se tamo upute brodovima moraju da imaju sva dokumenta kao i za granicu, pa čak i da pokažu pasoš, kako bi se uporedilo ime putnika i njegova fotografija na put noj ispravi. Trajekti su proređeni, a brodski radnici su čak i najavili štrajk za 10. jun, tako da su putovanja na ostrva neizvesna i otežana.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Turizam koči strah od korone”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.