TV za decu manje od sat dnevno 1Foto: Pixabay / Free-Photos

U vodiču koji je pripremio Telenor, a koji je predstavljen juče, navodi se i da deca uzrasta između dve i pet godina ne bi trebalo da koriste digitalne uređaje više od jednog sata dnevno, uz aktivno posredovanje odraslih.

„Za decu uzrasta od šest i više godina potrebno je sačiniti individualni plan korišćenja digitalnih uređaja i interneta koji će osigurati da vreme ispred ekrana ne zameni socijalne, kognitivne i fizičke aktivnosti koje su važne za dečji razvoj“, navodi se u vodiču koji je dostupan na sajtu digitalni-vodic.ucpd.rs.

Na predstavljanju vodiča istaknuto je i da istraživanje nastalo u okviru projekta “Bezbedan internet za celu porodicu“ koji su pokrenuli UNICEF i Telenor, a sprovode Ministarstvo prosvete i Užički centar za prava deteta, pokazalo je da deca mlađeg osnovnoškolskog uzrasta počinju da koriste kompjuter i telefon sa približno pet godina.

– Ovaj digitalni vodič im nudi mnoštvo konkretnih saveta, kao i rečnik za digitalno doba, a deci su dostupni edukativni crtani filmovi, kao i mogućnost da kroz kviz provere svoje znanje iz digitalne pismenosti, istakla je Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, podsetila je da je ovo ministarstvo 2017. godine razvilo „Okvir digitalnih kompetencija nastavnika“ koji služi kao okvir za rad na osnaživanju digitalnih kompetencija nastavnika.

Edukovano 35.000 dece

– Od 2012. godine do danas, edukovali smo više od 35.000 dece o bezbednom ponašanju na internetu, uz snažnu podršku Vlade, UNICEF-a i brojnih partnera“, izjavio je Majk Mišel, generalni direktor Telenora Srbija.