Objekat može da zbrine 25 žena i dece i smešten je na 300 kvadratnih metara korisne površine, gde se nalazi sedam spavaćih soba, dnevni boravak, kunjiha, trpezarija, radne i zajedničke prostorije.

– Svaka treće žena i svako šesto dete u našoj zemlji žrtve su nasilja u porodici i zato moramo uraditi sve što je potrebno da se svima pomogne. Sistem sigurnih kuća počeo je da se gradi u Vojvodini, a Pokrajina učestvuje sa 50 odsto sredstava dok opštine daju besplatno građevinsko zemljište i obučene socijalne radnike – rekao je Bojan Pajtić u Zrenjaninu.

– Sigurna kuća u Zrenjaninu prvi je objekat ove vrste u Vojvodini čiju je izgradnju pokrenuo Fond B92 – istakao je Veran Matić, dok je zrenjaninski gradonačelnik pozvao sponzore i firme da podrže i pomognu rad Sigurne kuće u Zrenjaninu. Prema najavama, u Somboru i Pančevu dovršavaju se i biće otvorene još dve sigurne kuće. Na svečanosti u Zrenjaninu dodeljene su godišnje nagrade u oblasti ravnopravnosti polova. Priznanje koje dodeljuje Izvršno veće Vojvodine dobile su Gordana Stojaković iz Novog Sada, u kategoriji pojedinca, za aktivistički rad na afirmaciji žena. U kategoriji organizacija nagrađeno je Udruženje građana Vojvođanka – Regionalna ženska inicijativa iz Novog Sada, koje je ujedno i najaktivnija ženska organizacija u Pokrajini i promoviše ljudska i građanska prava različitih grupa.