Udruženi pokret slobodnih stanara: Teški i traumatični sukobi kojih nema 1Foto: UPSS

Dokumentacija UPSS-a u koju je Danas imao uvid, međutim, ukazuje da su ovoj sednici prethodili ozbiljni sukobi unutar rukovodstva tog udruženja.

Na poslednjoj sednici UO, održanoj prošlog ponedeljka, većinom glasova konstatovana je ostavka na funkciju i članstvo Jovanovića, inače sociologa i profesora beogradskog univerziteta u penziji, kao i člana UO Miroslava Jukića, te članice Nadzornog odbora (NO) Čedoslave Ristić. Ostavku na funkciju zamenika predsednika UO podneo je i sam Dinić.

– Ne znam o kojim sukobima unutar UPSS- a se govori. Đokica Jovanović je na tom sastanku UO podneo ostavku iz zdravstvenih razloga, i nama je žao što je do toga došlo, a on je svakako uvek dobrodošao u ovo udruženje. Ova sednica je protekla u krajnje korektnoj atmosferi- rekao je Dinić za Danas, dodajući da je na toj sednici izabran i novi predsednik UO, Ivica Živković, koji je „stari član i čovek od integriteta“, a inače teolog.

Komentarišući ocene da je jedan od osnovnih razloga za „preuzimanje UPSS-a po svaku cenu“ od strane dela rukovodstva “namera da se udruženje pretvori u političku organizaciju koja će izaći na izbore, zarad ličnih interesa“, Dinić je kazao da oni koji takve izjave daju “moraju da odgovaraju za svaku reč“.

– UPSS se odavno bavi politikom. I sam Đokica Jovanović je kazao da se UPSS bavi politikom, ali ne strančarenjem i političarenjem, već politikom u smislu građanskog aktivizma čiji je cilj boljitak građana- kazao je Dinić.

Doskorašnji predsednik UO UPSS-a Jovanović odbio je da govori za Danas, obrazlažući to teškim zdravstvenim stanjem u kojem se nalazi. Čedoslava Ristić je, pak, za naš list ocenila da je pozadina aktuelnih sukoba u UPSS-u namera nekih članova novog rukovodstva da zarad zaposlenja, projekata ili drugih ličnih interesa uđu u stranačku politiku.

– To je protivno našem Statutu, koji kaže da  smo osnovani da bi unapredili i zaštitili prava građana i borili se za njihov bolji život u odnosu na organe javne vlasti. Naš cilj nije da postanemo politička stranka ili organizacija i izađemo na izbore, a pogotovu ne da to činimo zarad nekih ličnih interesa. Neki od onih koji su sada preuzeli udruženje su insistirali da UPSS donese odluku o izborima, a neki su kod aktuelne vlasti na čelu sa SNS-om izborili finansijski vredne projekte. U isto vreme neki od članova UPSS-a su od te iste vlasti dobijali otkaze zbog članstva u našem udruženju- rekla je Ristić za naš list.

Jovanović je, inače, za ponedeljak uveče zakazao i sednicu Skupštine UPSS- a, ali ona nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na Skupštinu je pozvano oko 120 članova udruženja koji su potpisali pristupnicu, a prisustvovalo joj je nešto više od četvrtine.

U pozivu za održavanje Skupštine on je kao osnovni razlog naveo „blokadu rada Upravnog odbora usled teških i traumatičnih nesuglasica među njegovim članovima“. U pozivu se konstatuje „opšta netrpeljivost“, „potpuno nepoverenje“ i „sukobljenost“ članova UO, koje bi se na sledećim sednicama UO i NO „mogle završtiti na neželjen način“, za šta on „ne želi, niti sme“ da preuzme odgovornost.

Jovanović je u tom pozivu podsetio na sastanak UO i NO UPSS-a, održan pre mesec i po dana, „sa namerom da se u mirnom tonu raspravlja o nesuglasicama i problemima u UO”, a koji se završio Dinićevom “vrlo bučnom, agresivnom i uvredljivom reakcijom, na ivici teškog incidenta” povodom izlaganja Jukića, koji je nastajao da odgovori na optužbe Dinića i člana UO Miroslava Cvetkovića. Jovanović je prekinuo sastanak, a nakon njega je “usledila višednevna pisana kampanja Dinića i (člana UO, p.a.) Saše Petrovića, usmerena naročito  protiv njega”.

Deo rukovodstva UPSS-a, koji je suprotstavljen Jovanoviću i njegovim bliskim saradnicima, u “materijalu za Skupštinu” koju je Jovanović zakazao za prošli ponedeljak, a oni dostavljali nekim njenim članovima, uputio je niz oštrih optužbi na račun “druge strane” za navodne propuste u rukovođenju udruženjem koji su “izazvali štetne posledice po rad i ugled udruženja udruženja”.

U tom „skupštinskom materijalu“ navedeno je da se članovi dela UO na čelu sa Jovanovićem navodno „ne pridržavaju Zakona o udruženjima, Statuta UPSS-a i ciljeva udruženja, privatizuju udruženje, zloupotrebljavaju položaj, deluju netransparentno, lažno se predstavljaju, nameću ličnu volju, sprovode mobing, donose nelegitimne odluke, nesvrsishodno troše sredstva, imaju nedefinisano članstvo, stigmatizuju pojedince, partnerske organizacije i projekte, opasno insinuiraju…”.

Oni u ovom materijalu optužuju Jovanovića između ostalog za “samovolju,  arbitrarnu upotrebu moći predsednika i samopromociju”. Optužuju ga čak da “opstruira rad udruženja zloupotrebom svog zdravstvenbog stanja“, te da, kako su naveli, „emotivno ucenjuje druge članove manipulišući svojim privatnim okolnostima“.

„Prozivani“ deo rukovodstva na čelu sa dojučerašnjim predsednikom negirao je ovakve tvrdnje “bez dokaza” u ovom dokumentu koji, kako su kazali, nije skupštinski material, već pamflet.

Oni su optužili drugu stranu za niz prilično sličnih nepravilnosti u delovanju, kao i za navodni pokušaj smene Jovanovića i njegovih bliskih saradnika na nelegitiman način. Naveli su da taj deo rukovodstva izmežu ostalog navodno zloupotrebljava položaj u udruženju zarad ličnih ciljeva, samovoljno deluje izvan udruženja prema drugim organizacijama ili strankama, kleveće i preti ili pribegava nepotizmu.

Prema odluci UO, donetoj na sednici u ponedeljak, zasedanje Skupštine UPSS-a trebalo bi da se održi u roku od 30 dana. UPSS-u predstoji „kompletiranje“ sastava UO, koji po Statutu mora da ima sedam članova. Do održavanja sednice trebalo bi da se uradi „revizija članstva“.

 

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.