Foto: Pixabay/ Jacqueline Galand

Procenjuje se da 55.000 ljudi godišnje umre od infekcija koje su se mogle sprečiti, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Stoga stručnjaci upozoravaju da u slučaju ugriza bilo koje vrste životinja, radilo se o mački ili majmunu, najbolje je da ranu pregleda lekar pre nego što otekne čak i kad mislite da se radi samo o ogrebotini.

Povrede od životinjskog ugriza moraju su prvo isprati tekućom vodom i potom pokriti sterilnom gazom, prema hirurgu Džozefu Mišou. Ukoliko je mesto bolno može pomoći lokalno hlađenje. Takođe je važno da neko ko je pretrpeo ugriz proveri status vakcine protiv tetanusa jer se u suprotnom može razviti teška infekcija koja traži intenzivno lečenje. Lekar će proceniti i da li je potrebna vakcinacija protiv besnila.

Stručnjaci upozoravaju da se ugrizi ne smeju podcenjivati čak i oni koji izgledaju kao površinske rane, kaže Mišou. Teško je proceniti oštećenje tkiva bez odgovarajućeg medicinskog znanja. Stručnjaci ističu da su posebno mačji ugrizi duboki i stoga je veća verojatnost da će izazvati infekcije.