Uloga zajednice u pripremi i reagovanju na katastrofu 1Foto: Zoran Nikolić

Kraljevo je jedini predstavnik lokalnih samouprava sa prostora čitavog Balkana kome je omogućeno da predstavi svoja iskustva i aktivnosti u inovativnim pristupima procena rizika od katastrofa izazvanih, mahom, posledicama klimatskih promena.

Trodnevna međunarodna konferencija „Understending Risk Balkans Conference“ (Razumeti rizike) okupila je stručnjake i praktičare iz sektora javnih uprava nacionalnih nivoa, istraživačkih instituacija, nevladinog sektora, civilnog duštva kako bi, na jednom mestu, razmenili isksutva i upoznali se sa najnovijim rešenjima koja su dobla potvrdu u praksi identifikovanja i procena rizika od katastrofa. Iako u svom nazivu ima odrednicu balkanska, konferencija je okupila eksperte iz preko pedeset zemalja iz čitavog sveta.

I baš na takvom skupu data je prilika da grad Kraljevo, tačnije Odelenje za poslove civilne zaštite Gradske uprave grada da predstavi svoja iskustva i svoje aktivnosti u inovativnim pristupima procena rizika od katastrofa. To je, sudeći po brojnim pitanjima postvaljenim mu posle nastupa, ali i po aplauzu koga je dobio, vrlo uspešno obavio diplomirani inžinjer rudarstva Zdravko Maksimović, načenik ovog dela gradske uprave Kraljeva. U svom nastupu na panelu pod nazivom „Uloga zajednice u pripremi i reagovanju na katastrofu“, odmah posle eksperata iz Meksika koji su govorili o iskustvima ove latino- američke države u angažovanju aktera iz njihove zajednice u reagovanju na katastrofu, Maksimović je govorio o iskustvima Kraljeva kao lokalne zajednice, stečenim kroz suočavanje sa posledicama zemljotresa 2010. godine i katastrofalnih, majskih, poplava 2014 godine.

„Bilo je to, rekao je Maksimović, bolno otrežnjenje i shvatanje da smo u vremenima tranzicije olako i bespotrebno odbacili i neka dobra rešenja iz predhodnog perioda poput sistema angažovanja i uključivanja građana u procese prevencije i otklanjanja posledica elementarnih nepogoda kroz sistem civilne zaštite. Izvukli smo pouke, organizovali se, krenuli i za kratko vreme mnoge naše ideje materijalizovali. Toga ne bi bilo bez međusobnog poverenja svih aktera u lokalnoj zajednici koga gradimo i dalje i za koje smo svesni da je ključ za kreiranje uspešnog i efikasnog sistema uključivanja građana u poslove prevencije i upravljanja vanrednim situacijama kroz  razvijanje mreže poverenika civilne zaštite. U međuvremenu krug onih koji su prepoznali, zašto, kako i šta to radimo se širi i van naše, lokalne zajednice. Širi se i to, neophodno, poverenje u naše inicijative poput, recimo našeg,  modela udruživanja lokalnih samouprava za zajedničko delovanje u prevenciji i upravljanju vanrednim situacijama u  asocijacije rečnih slivova. Pored podrške u zajednici širi se i krug onih koji  shvataju šta to radimo i koji nas, na razne načine, podržavaju poput Kancelrije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Stalne konferencije gradova i opština,UNDP za Srbiju, FAO za Srbiju, Caritas-a, naučnih i obrazovnih ustanova, organizacija civilnog društva, medija….evo, zaključno sa ovom ukazanom nam prilikom i čašću, da i vama predstavimo naše aktivnosti“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.