Usvojena Nacionalna strategija za ostvarivanje prava žrtava i svedoka 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Kako je saopšteno, cilj Nacionalne strategije je uspostavljanje novog i sveobuhvatnog sistema zaštite i unapređenja prava žrtava i svedoka krivčnih dela u Srbiji koji je usklađen sa međunarodnim i evropskim pravnim standardima.

Ova Nacionalna strategija deo je projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“ koji kao izabrani partner Ministarstva pravde sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, a finansira Evropska unija.

Strategija predviđa osnivanje Nacionalne službe za pomoć i podršku žrtvama krivičnih dela u okviru svih viših sudova u Srbiji, kao i Nacionalnu mrežu službi podrške koja će kroz saradnju sa kontakt-tačkama pri javnim tužilaštvima i policiji omogućiti da sve žrtve dobiju blagovremene informacije i podršku na način i u trenutku kada im je to najpotrebnije.

Dalje unapređenje zakonodavnog okvira, istakli su, podrazumevaće i izmenu materijalnog i procesno krivičnog zakonodavstva u cilju usklađivanja sa evropskim standardima u ovoj oblasti.

Kako se navodi, novi strateški okvir će, između ostalog omogućiti i efikasniju nadoknadu štete žrtvama kroz odlučivanje o imovinsko-pravnom zahtevu već u krivičnom postupku.

U cilju jačanja kapaciteta pravosuđa, na nov i sistematičniji način će se pristupiti i obukama nosilaca pravosudnih funkcija, policajaca i advokata koji rade sa žrtvama i svedocima.

Značajnu ulogu u unapređenju ostvarivanja prava žrtava i svedoka imaće i informacione tehnologije, budući da Strategija predviđa i izradu jedinstvenog registra pružalaca usluga, razvoj sveobuhvatnog sistema za upravljanje bazama podataka i vođenje predmeta za sve pružaoce usluga i formiranje pozivnog centra.

Biće sprovođene i kampanje jačanja svesti javnosti o postojanju, važnosti i ulozi službi za podršku žrtvama u Srbiji, kao i edukacija mreže volontera u ovoj oblasti.

Kontakt tačke

Uz osnivanje 25 službi podrške žrtvama i svedocima koje će postojati u svim višim sudovima u zemlji Nacionalna strategija prediviđa da u svim policijskim upravama i tužilaštvima budu formirane i tzv “kontakt tačke”.

To znači da će u ovim institucijama postojati posebno obučeni službenici koji su prošli obuku za prvu komunikaciju sa žrtvama i svedocima.

Njihov zadatak biće da žrtvama i svedocima daju informacije o pravima koje imaju, da im objasne šta znači podnošenje krivične prijave, koje službe podrške su im na raspolaganju i koju vrstu pomoći mogu da očekuju.

Vrste podrške

Za svaku žrtvu biće urađena individualna procena na osnovu koje će odmah dobiti pomoć koja joj je potrebna.

Primarna podrška podrazumeva pružаnjе nеоphоdnih infоrmаciја о prаvimа i pоlоžајu žrtvе i svеdоkа u krivičnоm pоstupкu; pružаnjе infоrmаciја о dоstupnim službаmа pоdrškе i uslugаmа spеciјаlizоvаnе pоmоći i pоdrškе, individuаlnu prоcеnu spеcifičnih pоtrеbа žrtаvа; pružаnjе еmоtivnе pоdrškе; infоrmisаnjе žrtvе о puštаnju učiniоcа nа slоbоdu.

Specijalizovana pоdrška i pоmоć, između ostalog, pоdrаzumеvа pružаnjе psihоlоškе i psihоsоciјаlnе pоdrškе; mеdicinsku pоmоć; zbrinjаvаnjе u sigurne kuće, pružаnjе bеsplаtnе prаvnе pоmоći; uključivаnjе u individuаlnе i grupnе trеtmаnе rеhаbilitаciје; uključivаnjе u prоgrаmе psihоsоciјаlnоg i еkоnоmskоg оsnаživаnjа.

close
Usvojena Nacionalna strategija za ostvarivanje prava žrtava i svedoka 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.