Uzlet Dejana Šijaka partijskom knjižicom SNS 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOGIĆ

Čim je završio fakultet, položio je i stručni ispit, pa uskočio u fotelju zamenika načelnika novosadske inspekcijske uprave.

Kako je odatle smenjen, sklonjen je u zavetrinu za šefa kabineta gradonačelnika Miloša Vučevića, a kada je „izdržao kaznu“ nevršenja funkcije, kao i Bratislav Gašić, karijera je ponovo krenula uzlaznom linijom – sve do direktora Pošte Novi Sad sa platom od oko 150.000 dinara.

Dejan Šijak je, kako je objavio portal Pištaljka, nezakonito bio postavljen za zamenika načelnika inspekcije. Bio je osuđen zajedno sa tadašnjim načelnikom inspekcije Vladimirom Balabanom zbog odmazde prema uzbunjivaču Mariji Beretki.

Ona je pre nekoliko godina ukazivala da se privilegovanim građanima opraštaju kazne za nepropisno parkiranje na zelenim površinama i da se time Novom Sadu nanosi višemilionska šteta.

Umesto provere njenih navoda, Balaban i Šijak su na prijavu korupcije odgovorili potpisivanjem rešenja o njenom nezakonitom premeštaju. Sud je taj potez okarakterisao kao odmazdu prema Beretki i poništio rešenje o premeštaju.

Marija Beretka je prva osoba u Srbiji koja je zahvaljujući Zakonu o zaštiti uzbunjivača dobila sudsku zaštitu u vidu pravosnažne sudske presude.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je mesecima ignorisao naloge upravnog inspektora da ih smeni, podseća Pištaljka.

Posle nekoliko meseci, Vučević ih je rotirao na funkcijama, a smenjeni su tek kada je upravni inspektor u inspekcijskom nadzoru utvrdio da oni nisu imali status službenika prilikom postavljanja na funkcije vršioca dužnosti.

Za Šijaka je utvrdio još da nije imao dovoljno propisanog radnog iskustva u struci. Vučević ga je, potom, „sklonio“ na mesto šefa kabineta predsednika Skupštine grada Novog Sada.

Pošto je „prespavao“ na tom mestu neko vreme, za Šijaka je sredinom juna prošle godine započeo novi profesionalni uzlet. Najpre je imenovan za člana Nadzornog odbora Novosadskog sajma, a nedavno zaseo u fotelju direktora Pošte.

Vest o napredovanju Šijaka objavio je Borislav Novaković, potpredsednik Narodne stranke i bivši novosadski gradonačelnik, koji već mesecima ukazuje na razne afere i marifetluke vlasti u Novom Sadu.

Novaković: Vrhunac bahatosti

Borislav Novaković je ocenio da je imenovanje Dejana Šijaka na mesto direktora Radne jedinice Pošte u Novom Sadu „vrhunac bahatosti i bezobrazluka kabadahija iz koalicije na vlasti“. „Dejan Šijak je u 38. godini završio Fakultet za poslovno-industrijski menadžment Univerziteta Union u Beogradu 13. juna 2014. godine, a istog dana kada je diplomirao položio je i državni stručni ispit, iako je za polaganje državnog ispita potrebno najmanje godinu dana radnog iskustva u struci“, kaže Novaković. On smatra sa da je „nedopustivo da čovek koji od radnog iskustva ima samo i jedino obavljanje partijskih zadataka“ bude na čelu jednog od najvažnijih preduzeća u državi, koje uz to evidentno ima velikih problema u funkcionisanju.