Studenti i postdiplomci fakulteta društvenih nauka, starosti do 29 godina, do kraja meseca se mogu prijaviti za učešće na međunarodnoj omladinskoj konferenciji Beogradski međunarodni model Ujedinjenih nacija – BIMUN 2007, na kojoj će se simulirati zasedanje organa Ujedinjenih nacija. Konferenciju će, od 25. do 29. aprila, organizovati Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije. Učesnici konferencije biće studenti iz zemalja jugoistočne Evrope (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Srbije), kao i drugih zemalja Evrope i sveta – Austrije, Velike Britanije, Grčke, Italije, Kanade, Mađarske, Nemačke, Rusije, Slovenije, SAD, Turske, Švedske, Španije itd.
Konferencija će se odvijati na engleskom jeziku i učesnici će, u mešovitim timovima od dva delegata, predstavljati izabranu (ili dodeljenu) zemlju, različitu od svoje matične. Najbolji učesnici po komitetima dobiće novčanu nagradu i mogućnost učešća na BIMUN Plus Forumu. Uslovi za učešće su dobro poznavanje engleskog jezika, prijavni formular s motivacionim pismom do 250 reči, izraženo interesovanje za međunarodna pitanja i uplaćenih 1.500 dinara.
Za više informacija o konferenciji i proceduri za prijavu posetite sajt www. unaserbia.org.yu. Kontakt telefon/faks: + 381 (0)11 322 46 48. Priprema izabranih učesnika za simulaciju trajaće od 10. februara do 20. aprila.
Niš – Savet Univerziteta u Nišu nedavno je odbio zahtev Republičke direkcije za imovinu da niškom Trgovinskom sudu dozvoli useljenje u zgradu univerziteta. U odgovoru se navodi da NU ne samo da nema višak prostora, već je on nedovoljan za sadašnje i buduće potrebe Univerziteta. – Prema Zakonu o visokom obrazovanju uskoro bi trebalo da počnu da rade svi novi organi i tela Univerziteta kojima će biti potreban prostor. Moraćemo da formiramo pet Centara (za međunarodnu saradnju, unapređenje kvaliteta nastave, razvoj karijere studenata, multidisciplinarne studije i priznavanje stranih visokoškolskih isprava – rekao je rektor NU Radoslav Bubanj. On je rekao da na NU i pojedini fakulteti nemaju adekvatan prostor, tako da se traže rešenja za Fakultet umetnosti, Filozofski fakultet, PMF i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Prema njegovim rečima odgovarajući prostor nemaju ni Univerzitetska biblioteka Nikola Tesla, Centar SANU i Jedinstveni univerzitetski informacioni centar, kao ni budući Studentski parlament i postojeće studentske organizacije.
Niš – Fakultet za sport i fizičku kulturu u Nišu pozvao je prošle sedmice sve gradske klubove i sportiste da intenzivnije koriste timove i laboratorije na tom fakultetu koje im mogu pomoći da poboljšaju sportske rezultate na naučnoj osnovi. – Zasad je mali broj niških klubova i sportista ostvario saradnju s nama uprkos tome što u svetu ne postoji nijedan svetski sportski rekord koji nije bio zasnovan na naučnim istraživanjima – rekao je profesor na tom fakultetu Ratko Stanković. Najbolju saradnju s Fakultetom dosad su ostvarili treneri atletičara, gimnastičari, plivači i članovi klubova za sinhrono plivanje, a sporadično i ženski vaterpolo klub i pojedini košarkaški timovi. Timovi i laboratorije za biomehanička, biomotorička i biomedicinska istraživanja na ovom fakultetu postoje četiri godine.
Beograd – Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, u saradnji s Ambasadom SAD u Srbiji, objavila je konkurs za stipendiranje jedne godine studija u Sjedinjenim Američkim Državama. Stipendija pokriva troškove puta, školarine, stanovanja, osiguranja i kupovinu knjiga. Nastava počinje u avgustu, a studenti više informacija mogu naći na sajtu www.start.world learning.org, ili na broj telefona 011-362-0570. Popunjene prijave zainteresovani treba da dostave do 15. januara.
Beograd – Studenti dobitnici stipendija i kredita čekove mogu podići u svojim visokoškolskim ustanovama. Iznos mesečne rate studentskih stipendija i kredita je 5.100 dinara. Ministarstvo prosvete je za školsku 2006/2007. odobrilo 18.350 studentskih kredita i 4.350 stipendija. Resorno ministarstvo ističe da je prvi put, posle devet godina, rešen problem kašnjenja učeničkih i studentskih stipendija i kredita, tako da će učenici i studenti kredite i stipendije dobijati na vreme.
Kragujevac – Na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu ovih dana promovisano je sedam magistara tehničkih nauka i 43 diplomirana mašinska inženjera. Na prigodnoj svečanosti organizovanoj tim povodom konstatovano je da ponovo raste interesovanje mladih za studije na kragujevačkom Mašinskom fakultetu. U prilog toj konstataciji istaknuto je da je ove školske godine Mašinski fakultet upisalo čak 300 novih studenata, što je minulih godina bila nezamisliva brojka brucoša kada je ta visokoškolska ustanova u pitanju. Mašinski fakultet je, naime, u vreme uspona Zastave bio najpopularnija visokoobrazovna ustanova u Kragujevcu i Šumadiji. Početkom 90-ih prošlog veka, međutim, kada je zajedno sa Zastavom potonuo i ostatak ovdašnjeg metalskog kompleksa, naglo je, i to u zabrinjavajućim razmerama, počelo da opada interesovanje za studije na Mašinskom fakultetu. Taj trend pada popularnosti kragujevačkog Mašinskog fakulteta trajao je sve do početka ove školske godine, kada je broj brucoša napokon počeo da raste.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.