Poslednji slučaj besprizorne montaže i pokušaja lažnog optuživanja aktivista inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, ukazuje Kuća ljudskih prava, „još jedan je dokaz opasne zloupotrebe postojećih i nepostojećih medija u vlasništvu države od strane srpskih vlasti“.

U saopštenju se navodi da je na građanskom protestu 18. jula ispred gradske uprave došlo do koškanja između građana i pripadnika, kako policije, tako i nepoznatih osoba u civilu koji su pokušali da spreče uručenje simboličnog otkaza gradonačelniku Siniši Malom.

Prema saopštenju Kuće ljudskih prava, odbornik Nebojša Bakarec je posle toga izašao i predstavnicima građana se obratio rečima: „Zašto ste razbili nos policajcu“?

Aktivista Inicijative Simon Simonović preko megafona je preneo okupljenima njegove reči sa jasnim podsmehom: „Razbili smo nos policajcu, to nam je rekao“. Svi koji su bili na protestu, uključujući aktiviste Kuće ljudskih prava, čuli su ovo vrlo jasno, kao što su i videli razgovor koji je Simonović prenosio, navodi se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava ukazuje da je Tanjug od te jedne rečenice napravio poseban prilog, pri tom je ponavljajući dva puta i dajući joj značaj koji ona nema. Sama činjenica da je rečenica ponovljena dva puta predstavlja montažu i ne postoji druga reč za ovakav postupak Tanjuga, napominje Kuća ljudskih prava.

Prema saopštenju, „Tanjug nije pitao Simonovića za razjašnjenje (iako očigledno jedino ovoj agenciji nije bilo jasno šta je u pitanju), niti su pokušali sve ovo da provere sa Bakarecom ili drugim učesnicima“. Umesto toga, „puštaju montirani snimak medijima“, ukazuje Kuća ljudskih prava i napominje da provladini mediji zatim snimak puštaju ceo dan, uz naznaku da je to dokaz nasilja.

Kuća ljudskih prava najavljuje i da će od Saveta za štampu tražiti da ispita postupak štampanih medija koji su na svojim portalima objavili Tanjugovu montažu i pritom netačno citirali Simonovića.

Kuća ljudskih prava u saopštenju od Tanjuga traži „jedino da prestane piratski da zauzima prostor na medijskoj sceni Srbije, ugrožavajući time konkurenciju novinskim agencijama koje poštuju zakone i urušavajući pravni poredak države“.

„Neprimenjivanjem zakona, Vlada Srbije očigledno daje prostor bivšoj državnoj agenciji da plasira ovakve i slične vesti koje predstavljaju zamenu teza“, objašnjava se u saopštenju Kuće ljudskih prava.

Protesti kojima se traži odgovornost i vladavina prava time postaju još značajniji i Kuća ljudskih prava će ih i u budućnosti na sve načine podržavati, navodi se na kraju saopštenja.

Kuću ljudskih prava čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

U reagovanju na prvobitno saopštenje Kuće ljudskih prava, objavljeno u utorak, 19.jula, slično današnjem, Tanjug na svom sajtu demantuje da je montirao snimak sa protesta. Tanjug tvrdi da je „snimak autentičan i emitovan kao ilustracija tog dogadaja, ne uzimajući u obzir šta govore učesnici protesta“. Menadžment Tanjuga očekuje da će Kuća ljudskih prava, „pogledati ponovo snimak, uporediti ga s tekstom, odnosno izveštajem koji je Tanjug emitovao, te da će potom Novinskoj agenciji Tanjug uputiti javno izvinjenje“.