Vlast i opozicija u Crnoj Gori različito tumače mišljenje Venecijanske komisije 1Foto: Vlada Crne Gore

Venecijanska komisija objavila je danas mišljenje o izmenama tužilačkih zakona koje planira da donese crnogorska vlast za koje je potpredsednik Vlade Dritan Abazović rekao da nije negativno dok je iz opozicione Demokratske partije socijalista saopšteno da je mišljenje pokazalo da su najavljene izmene protivustavne. 

Abazović je kazao na današnjoj vanrednoj koferenciji za medije da mišljenje Venecijanske komisije nije negativno, kako su, rekao je, pojedini mediji danas objavili. Prema njegovim rečima, mišljenjem Venecijanske komisije završava se „saga o Tužilaštvu“.

„Nemam osećaj da je mišljenje bilo kakvo crveno svetlo, naprotiv, mislim da je više zeleno nego žuto. Ali sve i da je žuto, građani Crne Gore iščekuju pravdu, moramo da izađemo iz statusa kvo. Tužilaštvo je važna institucija i ovo što se trenutno dešava mislim da nikakvog nema osnova i da nam veže i ruke i noge na evropskom putu, mi moramo da se oslobodimo i da koračamo hrabro ka EU i da isporučimo rezultate“, poručio je Abazović.

Izmenama tužilačkih zakona stvaraju se uslovi za smene u vrhu Tužilaštva. Nova parlamentarna većina je prvobitno planirala da ukine Specijalno tužilaštvo ali se tome snažno usprotivila EU i SAD.

Nakon oštrih reakcija se odustalo od tog rešenja ali su urađene nove izmene koje predviđaju istovremeni prestanak mandata članovima Tužilačkog saveta čime se stvaraju uslovi za izbor novih čelnika tužilaštava.

Smenu specijalnog tužioca Milivoja Katnića traži Demokratski front od čijih glasova zavisi opstanak Vlade. Oni usvajanjem tužilačkih zakona uslovljavaju usvajanje svih zakonskih rješenje među kojima i budžeta za 2021. godinu koji parlament još nije usvojio.

Portal Pobjede je objavio Nacrt mišljenja u kome se navodi da je Venecijanska komisija ponovo kritikovala predložene izmene i da je pohvaljeno najavljeno odustajanje od izmena Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

Po oceni Venecijanske komisije, navodi Pobjeda, nema opravdanja za istovremeni prestanak mandata svim članovima Tužilačkog saveta, ponavljajući razloge date u mišljenju o prethodnoj verziji tužilačkih zakona, iz marta ove godine.

DPS je danas ocenio da mišljenje Venecije komisije potvrđuje da je promena Zakona o državnom tužilaštvu proitvustavna i protivevropska.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista i Liberalne partije Danijel Živković  pozvao je sve šefove poslaničkih klubova iz parlamentarne većine da povuku iz procedure Predlog izmena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.