Vojni sindikat: Vojnicima se zakidaju plate 1Foto: MOD

Vojni sindikat Srbije upozorio je danas na problem isplate naknade za noćni rad, jer je dobio veliki broj pritužbi članstva da im se to zakonom regulisano primanje ne isplaćuju u punom iznosu.

Sindikat je potom dobio informaciju da Računovodstveni centar Ministarstva odbrane odbija da isplati naknadu za noćni rad za one časove koji prelaze trećinu ukupnog radnog vremena, pozivajući se na član 63. stav 3. Zakona o radu.

Računovodstveni centar Ministarstva odbrane prekoračio je svoja ovlašćenja i ovakvim obračunom i isplatom noćnog rada naneo ogromnu štetu pripadnicima Vojske Srbije koji rade noću, ističe Vojni sindikat u saopštenju. Računovodstveni centar dužan je da isplati naknadu za noćni rad bez ocene zakonitosti takvog rada, jer to nije u njihovoj nadležnosti, upozorio je sindikat. Kako je ukazano, takvo postupanje Računovodstvenog centra, a posebno nepravilno tumačenje odredbi koje regulišu pitanje noćnog rada, zloupotreba je kojom se nanosi velika materijalna šteta pripadnicima Vojske i predstavlja osnov za pokretanje postupaka koji Ministarstvu odbrane mogu naneti velike novčane gubitke.

Sindikat ukazuje da je članom 62. stavom 1. Zakona o radu propisano je da se rad koji se obavlja u vremenu od 22 časa do 6 časova narednog dana smatra radom noću. Čak i Pravilnik o platama profesionalnih vojnih lica propisuje da profesionalnom pripadniku Vojske Srbije pripada dodatak na platu za rad od 22 do 6 časova narednog dana i da „dodatak za svaki sat rada noću iznosi 26 odsto vrednosti radnog sata plate“, ukazuje Vojni sindikat.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Vojni sindikat: Vojnicima se zakidaju plate”

  1. војска треба да ужива пуно поштовање јер ипак они обављају најважније дужности.

  2. Kradu i otimaju gde stignu: penzioneri, penzioneri, oenzioberi, porodilje, porodilje, porodilje, vojsja, vohdja, vojska, policija, policija, policija,….

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.