Vulin: Dok je Vučić predsednik Srpska će imati podršku Srbije 1Foto: MOD

Ulaganje značajnih napora u zajedničku ekonomsku saradnju Srbije i Republike Srpske u skladu sa preporukama predsednika Aleksandra Vučića, poruka je današnjeg sastanka ministra odbrane Aleksandra Vulina i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u Banjaluci.

Oni su potom prisustvovali potpisivanju Ugovora o pružanju usluga generalnog remonta opravke i verifikacije raketnih sistema u preduzeću za remont radarskih, raketnih i računarskih sistema „Kosmos“. Ministar Vulin je poručio da, kao što je dogovoreno na sastanku između predsednika Vučića i predsednika Dodika, će Republika Srbija učiniti značajne napore da u ekonomskom smislu osnaži i  pomogne Republiku Srpse.

– Evo, već vidite i prve rezultate. Mi smo na sporazumu sa „Kosmosom“ dosta dugo radili, ali nakon sastanka dva predsednika smo to ubrzali i sada vidite konkretan rezultat. „Kosmos“ može da računa u ovom trenutku na 100 miliona dinara od strane Ministarstva odbrane, a ukupno, do današnjeg dana, u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića i dogovora sa predsednikom Republike Srpske, Ministarstvo odbrane je obezbedilo 850 miliona dinara za različite potrebe preduzeća odbrambene industrije Republike Srpske, odnosno za remont naših tenkovskih motora, naših avionskih motora i evo, sada sporazum koji se potpisuje sa „Kosmosom“, rekao je ministar odbrane.

On je istakao da dok god je na čelu Republike Srbije Aleksandar Vučić, Republika Srpska može s punim pravom računati da ima punu podršku Republike Srbije i da će naši ekonomski, politički i diplomatskih kapaciteti uvek biti na raspolaganju Republici Srpskoj, njenom rukovodstvu i njenom narodu.

Prema rečima Dodika sporazum je primer kontinuiteta dobre saradnje.

– Imamo i dobar ugovor sa „Palama“, sa „Orlom“ i sa svim tim preduzećima. Naša  obostrana namera je da to pojačamo u narednom periodu, da pokušamo za ovaj deo naše industrije koji je znatno devastiran kroz intervencionizam međunarodnog faktora, koji je doveo do toga da se napravio potpuni debalans u Bosni i Hercegovini, a gde je na strani Federacije ostalo veoma funkcionalnih šest fabrika oružja i municije, a u Republici Srpskoj je to sve devastirano. Mi pokušavamo, ne iz konkurentskog razloga, nego iz komercijalnog razloga, da podignemo određene vrste proizvodnje i tu imamo podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije i ministra koji daje značajne napore u tom pogledu, rekao je Dodik .On je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo dobrom saradnjom sa Republikom Srbijom.

– Postoji energija koju je unelo rukovodstvo Srbije, na čelu sa predsednikom Vučićem. Energija i dobra saradnja oseća se u kontinuitetu,  poručio je predsednik Republike Srpske.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da je potpisan značajan ugovor i zahvalio ministru Vulinu na njegovom ličnom doprinosu za uspostavljanje dobrih odnosa.

– Započeli smo sveopštu saradnju u sektoru namenske industrije između više preduzeća iz Republike Srpske i Ministarstva odbrane Srbije. Razvoj je vidljiv u tome što postoje već zaključeni ugovori i planovi i sa drugim preduzećima. U svakoj od fabrika namenske u Republici Srpskoj odvija se određeni oblik proizvodnje zahvaljujući sporazumu o saradnji koji je potpisan sa Ministarstvom odbrane Srbije. Veoma sam zadovoljan što smo zajedno prepoznali da ova saradnja može biti od velikog značaja za ukupan ekonomski razvoj Republike Srpske i Srbije i nastavićemo dalje da radimo na tome. Od velikog je značaja strateška saradnja sa Srbijom. Narodna Skupština je usvojila obavezu da uradimo strategiju razvoja namenske industrije Republike Srpske, a nju ćemo isključivo raditi u saradnji sa Vladom Republike Srbije, odnosno Ministarstvom odbrane, i to će biti novi kolosek saradnje koja će se odvijati u narednom periodu, poručio je ministar Đokić.

Načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Ninković rekao je da je ovo prvi zajednički zadatak većeg obima.

– Ovo je značajan ugovor, jer kontinuitet koji ćemo uspostaviti je nešto što obezbeđuje našoj vojsci da odgovori svojim obavezama, a značajan je i za „Kosmos“, jer će se na ovaj način značajnije baviti svojom osnovnom delatnošću.

Direktor „Kosmosa“ Dušan Vještica naglasio je da je današnji ugovor samo jedan u nizu i da će ih u budućnosti biti više.

– Otvaranjem ovog strateškog posla koji daje novu dimenziju remontnom zavodu „Kosmos“ mi svakako imamo potrebe za novim zapošljavanjem. Kada se ovaj proces realizuje i omasovi mi očekujemo novih 40 do 50 zaposlenih u preduzeću, samo zahvaljujući projektima sa Ministarstvom odbrane Srbije, rekao je Vještica.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Vulin: Dok je Vučić predsednik Srpska će imati podršku Srbije”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.