Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

„Crveni krst je simbol dobrote, mira i pomoći svakome. Na Kosovu i Metohiji Crveni krst Srbije pomaže svakome i Albancima i Srbima, i Gorancima i Bošnjacima, svakome kome je pomoć potrebna, a oni se prema njoj ponašaju kao da je to teroristička organizacija. To je nedopustivo. To se dešava, ponekad, ali i tada vrlo retko, u ratnim zonama u kojima se napadaju humanitarni radnici. Da se to desi u zoni u kojoj nema rata, nema sukoba, to je nezapamćeno. To mora da izazove reakciju čitave međunarodne zajednice. Dok se ne konstituiše nova vlada na KiM i dok Srpska ne preuzme svoj deo ovlašćenja, snage i uticaja, takve stvari će se dešavati. I još više bi se dešavale da nema predstavnika Srpske. To je napad na Srbe, ali još više na Crveni krst. To mora da razume čitav svet”, istakao je Vulin odgovarajući na pitanje novinara. On je rekao da je Crveni krst organizacija koja ne dozvoljava postojanje više organizacija pod tim nazivom na jednoj teritoriji.

“Crveni krst ne priznaje Kosovo i Metohiju kao suverenu zemlju. I to je razlog zašto je napadnut Crveni krst. On priznaje samo jednu organizaciju u Srbiji, onu sa sedištem u Beogradu. Zato je napadnut. To treba da shvati i međunarodna zajednica, ali i sam Crveni krst. On treba da zaštiti svoje ljude, da zaštiti njihov rad. Ne bude li njih na Kosovu i Metohiji, hiljade i hiljade ljudi u toj južnoj srpskoj pokrajini ostaće bez obroka, bez pomoći, bez leka, a nećemo znati da li su to Albanci, Srbi ili neko treći. A to humanitarcima Crvenog krsta nikada nije ni bilo bitno”, naveo je Vulin.

Sekretari Crvenog krsta iz opština Peć, Gračanica i Dragaš, Momo Dašić, Sveta Živić i Zećir Zurapi, pušteni su na slobodu pošto su u noći između srede i četvrtka privedeni u akciji specijalnih jedinica kosovske policije.

Građani Srbije bezbedni

Odgovarajući na pitanja novinara o situaciji na jugu Srbije i u Kopnenoj zoni bezbednosti, s obzirom na ulazak Srpske liste u privremene institucije Kosova i Metohije, ministar odbrane Aleksandar Vulin je odgovorio da su jedinice Vojske Srbije, kako u KZB i na jugu Srbije, tako i u celoj državi uvek spremne da sačuvaju naš nacionalni prostor i naš način života.

„To nema nikakve veze sa političkom situacijom na prostoru KiM ili bilo gde drugde. Naši pripadnici su uvek spremni da u potpunosti kontrolišu našu teritoriju, očuvaju našu bezbednost, naš ustavni poredak i teritorijalni integritet zemlje. Mi nikada ne dozvoljavamo da se političke neprilike ili nestabilnost prenesu na našu teritoriju, bez obzira da li govorimo o granici ili administrativnoj liniji. Tako je bilo i u slučaju kada smo imali u susedstvu u Kumanovu oružanu pobunu, bili smo u stanju da sačuvamo mir i stabilnost na našem prostoru. Isto tako, nestabilnost koja se veoma često javlja na Kosovu i Metohiji jeste izazov za nas, ali apsolutno kontrolišemo naš prostor i sve radimo u skladu sa zakonom. Država Srbija je mirna i stabilna i svaki njen građanin je siguran i zaštićen“, rekao je ministar odbrane.